5G Zalaegerszegen

Az alig két héttel ezelőtt indított, mintegy 40 milliárd forintos járműipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, amelynek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter Zalaegerszegen.

Varga Mihály a Mobil járműipari és logisztika konferencia nyitónapján tartott előadásában beszélt arról, hogy olyan, egymással összefüggő kulcsterületeken, mint az innováció, a digitalizáció, a járműipar és a logisztika Zalaegerszeg és vele a magyar gazdaság bekapcsolódik az ipari forradalom negyedik szakaszába.    A rendezvény alkalmából írta alá azt az együttműködési megállapodást Varga Mihály a kormányzat más szereplőivel, valamint Zalaegerszeg polgármesterével, a Magyar Telekom vezetőivel és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatójával, amelynek révén Zalaegerszegen indul el az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nemcsak az önvezető autók miatt fontos az infokommunikációs fejlesztés, mivel ez egy tovagyűrűző technológia lesz, s az ebből adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsők lesznek. Meglátása szerint Magyarországnak a világon is egyedülálló lehetősége van az 5G-s hálózat és a járműipari tesztpálya fejlesztésében, mert ilyen elképzelések legfeljebb 6-8 helyen születtek eddig a világban.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, ősszel elkezdődik a közel 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló R76-os, kétszer kétsávos “okos” gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, érintve a sármelléki nemzetközi repülőteret. A Modern Városok Program keretében pedig logisztikai központ és konténerterminál épül a városban, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort.