290 kilométeres hatótávval jön az elektromos busz

Jövőre kerül kereskedelmi forgalomba a Hyundai elektromos meghajtású autóbusza, az Elec City, amelyet a dél-koreai Truck & Bus Mega Fair kiállítás és vásáron mutattak be.

Az elektromos autóbuszok elterjedésének igazából már csak a töltési infrastruktúra hiányosságai szabnak határt – mondta a Hyundai haszongépjármű részlegének kutatási és fejlesztési alelnöke, Tak Yeong-duck a Yonhap hírügynökségnek a négynapos vásár megnyitóján tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Hyundai jövőre így is megkezdi az Elec City autóbuszok értékesítését, a kormány pedig az elkövetkező években a töltőállomás hálózat kiépítéséről gondoskodik.

Az Elec City autóbuszok ára előreláthatólag 200 millió von (179 ezer dollár) lesz, a mintegy 100 millió von központi kormányzati támogatással együtt. Önkormányzati támogatással a buszok ára tovább csökkenhet.

A Hyundai nyolc év alatt fejlesztette ki a 256 kilowattórás akkumulátorral 290 kilométer hatótávolságú elektromos autóbuszt. A jármű feltöltése 67 percet vesz igénybe, de 30 perces töltéssel is meg tud tenni 170 kilométert.