Mexikóba költöznek a kínai autógyártók

Kína egyik vezető járműgyártója két olyan mexikói térségben tervez gyárakat nyitni, ahol elmaradtak az amerikai beruházások Donald Trump új elnöknek arra a követelésére, hogy az amerikai cégek inkább odahaza teremtsenek új munkahelyeket.

A Great Wall Motor, amely Kína legnagyobb SUV és pickup járműgyártója, az észak-mexikói Nuevo León, valamint a közép-mexikói San Luis Potosi szövetségi államokban tárgyal gyárépítésről.    A Ford Motor januárban mondott le arról a tervéről, hogy 1,6 milliárd dollár befektetéssel autógyárat építsen San Luis Potosiban. A fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszereket, valamint kereskedelmi hűtő- és vendéglátóipari berendezéseket gyártó Carrier decemberben döntött arról, hogy mégsem épít gyárat Nuevo Leónban.

A kínai cég illetékesei megerősítették, hogy tárgyalnak a két szövetségi állam képviselőivel, de nem voltak hajlandóak feltárni semmilyen részletet.     Februárban az Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motor), a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártó vállalat 200 millió dolláros beruházás tervét jelentette be egy mexikói befektetővel autógyár építéséről a közép-mexikói Hidalgo szövetségi államban.