Magyar alkatrészek keringenek az űrben

A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdját állította pályára március 7-én az Airbus által gyártott Vega típusú rakéta.

A hordozó a Francia Guyanán található koroui űrközpontból indult el. Ez volt az idei első sikeres Vega-indítás. Az Airbus európai konszern által gyártott rakéta összesen immár kilencedik alkalommal startolt el sikerrel a világűr felé.  A kilövés után 58 perccel pályára állított műhold, a Sentinel-2B a Copernicus földmegfigyelési program negyedik üzembe helyezett szatellitje. Társával, a Föld átellenes pontján elhelyezkedő Sentinel-2A-val együtt öt nap alatt a bolygónk teljes felszínét képes feltérképezni.    A két műhold elsődleges feladata a szárazföldek és a partvidékek vizsgálata. A növényzetet, az erdőket, a termőföldeket és a természetes élőhelyeket tanulmányozzák velük a tudósok.

A Sentinel-2B több mint 70 olyan, jellemzően radiátorok, optikai ernyők, kalibrálóernyők és rögzítőelemek részét képező eszközt tartalmaz, amelyet többségében magyar cégek terveztek, teszteltek és gyártottak. Hasonló volumenű magyar részvétellel épült meg a műholdcsalád előző eleme, a Sentinel-2A is, és az új műholdpár tagjainak (Sentinel-2C és 2D) gyártásához is készülnek már a hazai alkatrészek.

A műhold fejlesztésével az Európai Unió az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg, amelynek 2015. november óta Magyarország is tagja. Magyarország az ESA-csatlakozás révén részesévé vált a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának. A teljes jogú tagság új alapokra helyezi az eddig is jelentős sikereket felmutató hazai űripart, lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, kutatóintézetek beszállítói részvételét a nemzetközi programokban.