A francia Valeo megszerezte a német gestigon startupot

A tolatóradarokhoz három dimenziós képeket kialakító szoftvereket fejlesztő gestigon mostantól kezdve a francia cég irányítása alatt működik.

A bekebelezés erősíti a Valeo pozícióját az automatizált vezetést támogató technológiák fejlesztőinek körében, mert a gestigon szoftverekkel egyszerű és hatékony fedélzeti számítógépeket alkothatnak meg. A franciák így még kifinomultabb vezetési komfortot és a külső világot letapogató vezetősegédeket nyújthatnak majd vásárlóiknak, az autógyártóknak. Ezek a technikai megoldások pedig a mai autóiparban egyre meghatározóbbá válnak, és mivel a németek mesterséges intelligenciával és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztései a legkorszerűbbek közé tartoznak, szerves részét képezik majd a Valeo új fejlesztési stratégiájának, ami az automatizált vezetésre fókuszál. A gestigon szoftverjei kompatibilisek az összes mozdulat- és mozgásérzékelő szenzorral, ez pedig lehetővé teszi, hogy a franciák igazán modern, átütő rendszereket készíthessenek.

Az újításokat a Valeo már meglévő sofőr monitoring rendszereinél alkalmazzák majd. Az éberségi segéd érzékeli, ha a vezető fáradt, vagy valami elvonja a figyelmét az útról. A gestigon segítségével fejleszthetnek ehhez új, akadály- és ütközésveszély-figyelő funkciót is. Arra is képes lehet a fedélzeti számítógép, hogy a sofőr és az utasok reakciói alapján például már az ütközés pillanata előtt aktiválni tudja a légzsákokat, ami akár életet is menthet.

Marc Vrecko, a Valeo egyik vezetője azt mondta, örömmel fogadják a gestigont a Valeo-csoportnál. Szerinte a start-up fejlesztései igazán kiemelkedők, és a Valeo csapatával együtt dolgozva még innovatívabbak lehetnek, korszerű és akár egymással is kommunikálni képes számítógépes rendszert alkothatnak meg.

Biró Milán