Toyota Hilux bemutató: igásló kicsinosítva

Ötvenéves legendát újított meg a Toyota, a Hilux 1968 óta kirobbanthatatlan a platós kisteherautók mezőnyéből. Lengyelországban tettük próbára a munkagépet.

A minden eddiginél robusztusabb és erőteljesebb, terepen is jobban helyt álló, vadonatúj Toyota minden ízében hamisítatlan Hilux maradt. Fejlesztési elve: robusztusabb, mint el tudnánk képzelni. Ezt kiválóan bizonyította Grzegorz Baran dakaros pilóta, aki Adam Malysz raliversenyző gyakorló Hiluxával megmutatta, milyen 150 kilométer/órás sebességgel száguldozni az erdőben, métereket ugratni úgy, hogy a kocsi meg sem nyekken. Persze a normál Hilux nem versenyzésre termett, hanem munkára, de a rövid tesztút során azt megtapasztaltuk, hogy amint a verseny pickup legyőzhetetlen az afrikai dűnék, illetve a dél-amerikai sziklák között, úgy a megújult haszonjármű újfent elfoglalta trónját a platós kisteherautók között. Elpusztíthatatlansága már nem az egyetlen érv, ami mellette szól. Az új Hilux kényelme, technikai fejlettsége és személyautós biztonsága megkerülhetetlenné teszik a piacon.

Az az igáslovakra jellemző robusztusság és strapabíró tartósság, amely a Hilux összes eddigi generációját jellemezte, most a kifinomultsággal párosult, a pickup új arcát mutatja azzal, hogy igazodik az egyre népesebb szabadidős vásárlói tábor elvárásaihoz. A motorházfedél jellegzetes, első kerékívekre rányúló kialakítása tovább erősíti az új Toyota masszív, egy tömbből faragott megjelenését. Az új fényszórótestekben 12 fehér LED-ből álló nappali világítást kínál.

4

A lökhárító alsó sarkai és alsó éle, amelyek kialakításuknak köszönhetően a legextrémebb terepviszonyok között is optimális szabad hasmagasságot biztosítanak, a duplafülkés változat 293 millimétert ad.

Prémium munkahely

A kulcs nélküli nyitási és indítási rendszerrel felszerelt, vadonatúj Hilux utastere a haszonjárművekre jellemző tartósságot és funkcionalitást a szabadidő-járművektől elvárható kifinomultsággal, igényességgel és felszereltséggel kombinálja. A letisztult, rendezett műszerfal vízszintes elrendezésében egyaránt érvényesül a prémium minőségű elegancia és a munkahelyekre jellemző robusztusság. A műszerfalon új, keresztlamellás légbeömlő rostélyok kaptak helyet, forgótárcsás szabályozással. A középkonzolt egy beépített, masszív, táblaszámítógép-szerű, héthüvelykes érintőképernyős multimédiás rendszer uralja, kapacitív érintőfelületről könnyen és ösztönösen vezérelhető. A duplakabinos modell rugalmas kihasználhatóságát opciós, 60:40 arányban osztva felbillenthető hátsó ülőlap fokozza.

3

Platójának teljes szélessége az eddigi 1544 milliméter helyett 1645 milliméter. A hátfal erősebb forgópántot kapott, az ajtót nyitott helyzetében megtámasztó teleszkópokat erős acél konzolok tartják. Hossza a szimplakabinos kivitelben 2350 milliméter, duplakabinosként 1550 milliméter.

2

Kisebb és erősebb motor

Noha elődjénél nagyjából 100 köbcentiméterrel kisebb a lökettérfogata, a Toyota új fejlesztésű 2.4 D-4D globális dízelmotorja (GD) kedvezőbb nyomatékkifejtésre képes az alacsony és közepes fordulatszám-tartományokban. Az új, 16 szelepes DOHC négyhengeres erőforrás változó geometriájú turbófeltöltőt és köztes töltőlevegőhűtőt alkalmaz. A 2393 köbcentiméteres 2.4 D-4D maximális teljesítménye 110 kW percenkénti 3400-as fordulatszámon, legnagyobb forgatónyomatéka 400 Nm 1600 és 2000 fordulat/perc között.

8

A kétkerékhajtású kivitelek hatfokozatú kézi sebességváltót kapnak, míg az összkerékhajtásúak esetében választható a az új fejlesztésű hatfokozatú Super ECT automatikus sebességváltó.

Az új Hilux álló helyzetből 12,8 másodperc (6A/T) vagy 13,2 (6MT) másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órára. A kétkerékhajtású kivitelek végsebessége 175 kilométer/óra, míg a 4×4 modelleké 170 kilométer/óra.

Terepre fel!

A Hilux friss létraváza 20 százalékkal jobb torziós szilárdságú. A váz hossz- és kereszttartók szelvénye mintegy 30 milliméterrel nagyobbak, a kereszttartók keresztmetszetét optimalizálták. Megnőtt a maximális tengelyterhelés, illetve a legnagyobb vontatható tömeg 3,5 tonnára nő a szimplakabinos és extrakabinos kivitelek, illetve 3,2 tonnára a duplakabinos kivitel esetén. A védőburkolat a korábbinál nagyobb területet fed le, azt megerősítették, a panel vastagságát megnövelték. A minimális szabad hasmagasság 277 millimétertől (szimplakabin) 293 milliméterig (duplakabinos), utóbbi terepszöge elöl 32 fok, hátul 26 fok.

Nem bólint

A Hilux megkapta a Toyota bólintás- és pattogás-szabályozás rendszerét, amely a motor hajtási nyomatékát automatikusan, az útfelszín minőségétől függően szabályozza, hogy ellensúlyozza a karosszéria. Amikor a jármű orra lebukik, az utasok feje előrebillen, a rendszer pedig a nyomaték növelésével ellensúlyozza a jelenséget.

A Hilux robusztus, tartós laprugókat és kettős lengéscsillapítókat alkalmazó hátsó felfüggesztését teljes körűen átdolgozták, a laprugók hosszát 100 milliméterrel megnövelték, így azok most 1400 milliméter hosszúak, míg a hátsó felfüggesztés bekötési pontját a rugó elé költöztették át. A hátsó lengéscsillapító előrébb költözött, kiegyenlítve a két egység csillapítási erejét, ami tovább javította az egyenesfutást. A hátsó rugóút akár 20 százalékkal nőtt, ami még kedvezőbb terepalkalmasságot jelent sziklás, illetve fokozottan egyenetlen terepen.

A kormányoszlopot úgy dolgozták át, hogy a lehető legcsekélyebb rezgést vigye át az útról, míg a szervokormánynak módosították a finomhangolását. Kis sebességnél csökkent a kormányerő, ami elősegíti a szűk fordulási képességet, míg nagy sebességnél csökkent a rásegítés mértéke, ami a stabil iránytartást javítja.

Összkerékhajtását terepváltó egészíti ki (rövid áttétel osztómű), fixre zárható vagy automatikusan részlegesen önzáró hátsó differenciálművel. Automatikusan szétkapcsoló differenciálmű rendszere oldja az első differenciálművet, amennyiben a vezető a műszerfalon elhelyezett, új üzemmód-kapcsoló segítségével a kétkerék-meghajtást választja. A vezető akár menet közben is átválthat összkerékhajtásból kétkerék-meghajtásra, vagy fordítva, legfeljebb 50 kilométer/óra sebességnél.

Az aktív kipörgésgátló rendszer (A-TRC) a fékfolyadék nyomását és a motorteljesítményt egyaránt szabályozva a helyzetnek megfelelően osztja el a hajtóerőt a négy kerék között, amennyiben a rendszer egy vagy több keréknél tapadásvesztést észlel, automatikusan megfékezi az adott kereket, ezáltal a tapadással rendelkező abroncsokhoz csoportosítja át a hajtást.

A versenyváltozat
A versenyváltozat

Fokozott biztonság

A kamerát és milliméteres hullámhosszú radart együttesen alkalmazó, ezáltal fokozott észlelési képességgel felvértezett Toyota safety sense rendszer a következő funkciókat tartalmazza: ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) gyalogosvédelmi funkcióval, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), valamint jelzőtábla-felismerő rendszer (RSA).

Kép, videó és szöveg: Biró Csongor