A szomszédban készül a Land Rover Discovery

A Jaguar Land Rover az egyik legújabb modelljét, a párizsi autószalonon bemutatott Discovery-t kezdi majd gyártani elsőként az új szlovákiai üzemében – írta a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.

Az indiai Tata Group tulajdonában lévő brit márka ezt a modellt most az Egyesült Királyságban lévő gyárában készíti, az autó szlovákiai gyártása 2018 őszén kezdődhet meg, ekkorra várható ugyanis a Nyitrán épülő gyár beüzemelése.

A nyitrai gyár építése idén szeptemberben kezdődött. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő, 300 ezer négyzetméter alapterületű gyár a brit autómárka első kontinentális üzeme lesz. A nyitrai üzemben a tervek szerint már az első gyártási évben 150 ezer gépkocsi készül, s a gyár – amelyet úgy terveztek, hogy a későbbiekben megduplázhassa kezdeti kapacitását – 2800 embert foglalkoztat majd. A létrehozandó munkahelyekre óriási – több mint tizenötszörös – a túljelentkezés, a szlovák munka, szociális és családügyi központ (ÚPSVR) adatai szerint az alig háromezer munkahelyre több mint negyvenezer érdeklődő jelentkezett.

A Jaguar nyitrai üzeme a negyedik Szlovákiában működő autógyár lesz, az elsőként létrehozott pozsonyi VW, majd az azt követően épült nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. E működő három gyár összesített termelése tavaly meghaladta az egymillió gépkocsit, amivel az ágazat új gyártási rekordot döntött Szlovákiában és egyidejűleg megőrizte világelsőségét az egy főre eső gépkocsigyártásban is, 184 legyártott autóval ezer lakosra számítva.

A legutóbbi összesített adatok szerint az autóipar Szlovákiában közvetlenül 80 ezer embert foglalkoztat, közvetve pedig több mint 200 ezer embernek ad munkát. Az ágazat termelése tavaly a szlovák GDP több mint 12 százalékát, a szlovák ipar teljesítményének pedig 44 százalékát adta. Az autóipar az ipari exportban 35, a teljes kivitelben pedig 26 százalékkal részesült.