A gyakornoki programot támogatják uniós pénzből

Elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozások számára indított támogató projektet több város szakképzési centruma, összefogásukkal a pályakezdőket segítő Gyakornoki programban való részvételt kívánják előmozdítani. Az 1,2 milliárd forint költségű projekt, amelynek nyitórendezvénye Győrben volt, száz százalékos európai uniós támogatással valósul meg.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) kiírt 15 milliárd forint keretösszegű Gyakornoki program felhívására augusztus óta jelentkezhetnek a vállalkozások. A program forrásaiból a pályázók legalább 1,9 millió és legfeljebb 30 millió forint támogatást nyerhetnek, amelyet egyebek között bér- és járuléktámogatásra fordíthatnak a gyakornokok foglalkoztatásához kapcsolódva.    A támogató projektet hat szakképzési centrum indította el, és a Közép-magyarországi régió kivételével az egész országban elérhető lesz – mondta a konzorciumvezető Győri Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója az MTI-nek.

Gede Eszter elmondta, céljuk annak támogatása, hogy a programban legalább mintegy 4500 pályakezdő fiatal piacképes gyakorlati tudást szerezzen az őket alkalmazó gazdasági szereplőknél.

A konzorciumot alkotó Egri, Kisvárdai, Pécsi, Szegedi és Székesfehérvári Szakképzési Centrum, valamint a konzorciumvezető Győri Műszaki Szakképzési Centrum szakmai tanácsadást és információkat nyújt a gyakornokoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, amelyekkel a gyakornokok hatékony munkahelyi beilleszkedését segítik.

A szakképzési centrumok emellett megismerik a vállalkozások igényeit, pályakezdőkkel szembeni elvárásait.

Az együttműködés további eredménye, hogy széles információs és tanácsadói hálózat alakul ki, amely az ország nagy részét lefedi.

A Gyakornoki program legalább kilencezer, szakképesítéssel rendelkező, 18 és 25 év közötti fiatal álláskeresőt szólít meg, közülük várhatóan mintegy 4500-an fognak sikeresen elhelyezkedni a támogatást igénybe vevő mintegy háromezer kis- és közepes vállalkozásnál – tette hozzá a főigazgató.

Emlékeztetett arra, hogy a programban részt vevő gyakornokoknak minimum 13 és fél hónapig van lehetőségük gyakornokként dolgozni a vállalkozásoknál. Ebből kilenc hónapig az állam állja a gyakornok bérét és járulékait, a fennmaradó időszakban pedig a pályázó vállalkozás. A fiatalok 129 ezer és 200 ezer forint közötti bruttó munkabérét és a vállalati kapcsolattartók díjazását a támogatási összeg biztosítja. Emellett a vállalkozók a gyakornokok munkafeltételeinek megteremtésére a támogatási összeg 25 százalékát fordíthatják.

A 2020 április végéig tartó Gyakornoki programra eddig főleg a vendéglátás és az idegenforgalom, valamint a termelői szféra vállalkozásai jelentkeztek – tájékoztatott Gede Eszter.