Új autógyárat létesít Iránban a Renault

Új autógyártó közös vállalatot hoz létre Iránban többségi tulajdonnal a Renault.

Az IDRO (Industrial Development & Renovation Organization of Iran) iráni állami beruházási alappal aláírt szerződés értelmében egy évi 150 ezres gyártási kapacitású közös vállalatot hoznak létre.  Az új üzemben a Renault Symbol és Duster modelljeit gyártják majd. Az első példányok 2018-ban lesznek készen.

Jelenleg a Renault Tondar, Tondar pick-up, Sandero és Sandero Stepway modellek készülnek Iránban. A Renault 12 éve jelen van az iráni piacon. A SAIPA és az Iran Khodro vállalatokkal folytatott együttműködésében eddig már 500 ezer autót gyártott az országban.

A Renault az idén már kötött egy megállapodást gyártási kapacitásának évi 200 ezerre növeléséről Iránban. Az új közös vállalatról kötött megállapodással a kapacitás évi 350 ezerre emelkedik.

A Renault tavaly az előző évihez képest 56,1 százalékkal, 51,5 ezerre növelte eladásait és ezzel 4,8 százalékos piaci részesedésre tett szert Iránban. A Renault eladásai az idei első nyolc hónapban is a tavalyihoz hasonló mértékű növekedést mutattak.

A Renault francia konkurense a PSA Peugeot Citroen az idén júliusban az iráni SAIPA autógyárral állapodott meg 300 millió eurós beruházásról három Citroen modell fejlesztésére és gyártására.