Mercedes-Benz Sprinter teszt: a fuvarosok álma

Minden idők legjobb Sprinterét dobta piacra a Mercedes, a transzporterek királya biztonságos, takarékos, környezetkímélő és még jól is néz ki. Kipróbáltuk a mega Mercit.

Hogy néz ki?

A Mercedes-Benz Sprinter: hét év és kereken egymillió legyártott példány után első transzporterként jelenik meg a Euro VI kipufogó-szabványt teljesítő motorokkal. Egy ilyennel faggattuk, a 316 CDI zárt áruszállító első látásra megfagyasztotta bennem a szuszt, ekkora tesztautóm még nem volt. Nem is fért be a kertbe, így jobban aggódtam éjszaka miatta, mint egy negyvenmilliós S-osztályért. Igazi mercedeses kialakítása van, teherautóktól szokatlanul fénydiódás nappali világítás teszi különlegessé.

Mercedes-Benz Sprinter

Az új motorháztető magasabban helyezkedik el, javítva a gyalogosvédelmet. A szélvédő tisztítására süllyesztett fellépő szolgál. Szükség is van, amikor jeget kell kaparni az üvegről.

Hogy megy?

Az új Sprinter fénypontjai közé tartozik a hajtómű is: ez az első olyan transzporter, amelynek teljes motorválasztéka Euro VI-os. Az Euro VI fokozat jelentősen leszorította a haszonjárművek emissziós határértékeit. A megengedett szén-dioxid-kibocsátás nem változott ugyan, de a nitrogénoxidokét (NOx) drasztikusan, 80 százalékkal csökkentették, 0,4 g/kWh-ra. A szénhidrogének (THC) esetében 70 százalékról és 0,13 g/kWh-ról van szó, a részecskék tömegét pedig egyszerűen megfelezték. Ezek a nagyfokú szigorítások nem teljesíthetők csupán a motor belső változtatásaival, hanem olyan kipufogógáz-kezelést tesznek szükségessé, amilyen már tíz éve, több százezer Mercedes-Benz haszonjárművön, kilométerek milliárdjain ragyogóan bevált, az Ategótól az Actrosig. Ez az SCR-technika (szelektív katalitikus redukció), BlueTEC-motorral és AdBlue befecskendezésével a kipufogógázba. A BlueTEC-motortechnikában AdBlue adalék csökkenti több mint 80 százalékkal a nitrogénoxid-kibocsátást. A szabványosított folyadék kétharmada ásványtalanított víz, egyharmada szintetikus karbamid. Elektronika felügyelete alatt, páraként fecskendezik be a kipufogóba, ahol a hő hatására ammóniává alakul, majd az SCR-katalizátorban ártalmatlan víz és nitrogén keletkezik. A Sprinterben külön vezérlőegység, a DCU (Dosing Control Unit) szabályozza az egészet, így csak kis mértékben kellett belenyúlni a motorelektronikába, amelyhez CAN-adatbusszal kapcsolódik a DCU. AdBlue szinte minden európai benzinkútnál kapható, ára fele a gázolajénak. Mivel mínusz 11 fokon befagy, szivattyúját fűtik, a fúvókáját viszont hűtik. A tartály jobboldalt elől van, 18 literes tartalma körülbelül 6000 kilométerre elég. Kifogyása előtt kb. 1000 kilométerrel figyelmeztető jelzést kap a vezető. Ha nem tölti fel a tartályt, 300 kilométer után 75 százalékra csökken a motor nyomatéka, és további 500-nál 20 kilométer/órára korlátozódik a jármű maximális sebessége.

Mercedes-Benz Sprinter

A Sprinter dízelválasztékának középpontjában a négyhengeres, 2,15 literes OM 651 áll. Furata 83, lökete 99 mm, hosszú löketű, ami növeli a húzóerőt. Fogaskerekekkel és egy rövid lánccal hajtott két felülfekvő vezértengelye 16 szelepet működtet. A közös nyomócsöves befecskendezés csúcsnyomása 1800 bar, a mágneses porlasztók hétfuratosak. A turbófeltöltő kétfokozatú. A maximális 360 newtonméteres nyomaték már alacsony fordulatszámon jelentkezik, és széles tartományban áll rendelkezésre. A kiváló működési kultúra részben a (1400-2400 percenkénti fordulatnál) két darab, ellenirányban forgó kiegyensúlyozó tengely, illetve a kéttömegű lendkerék érdeme. A visszavezetett kipufogógázt két fokozatban hűtik, és a tisztításban az SCR-technika mellett részt vesz egy koromszűrő is. Az intelligens vezérlésű generátor csak gázelvételkor (motorfékezés) tölt, gyorsításkor és egyenletes haladáskor így maradéktalanul rendelkezésre áll a motor teljesítménye. Az üzemanyag-szivattyú mindig csak a szükséges mennyiséget szállítja, a klímakompresszor pedig szabadonfutós, csak akkor működik, ha be van kapcsolva a berendezés.

Mercedes-Benz Sprinter

163 lovas teljesítményét nem tudtuk próbára tenni, üresen teszteltük a járművet. Váltója darabos, merev, akadozós – nem tetszett, viszont a rugózás kellemes, a kormányzás precíz. Kilencven kilométer/órás sebességnél 1700-at, száznál 1900-at, 110-nél 2200-at, 120-nál 2400-at, 130-nál 2600-at forog percenként a főtengely.

Mercedes-Benz Sprinter

Milyen vezetni?

A Sprintert igai őrangyal csapat figyeli, teherautókban szokatlan módon vezetési segédek garmada áll a rendelkezésünkre. Oldalszél-asszisztense mérföldkő a biztonságtechnikában. Alapfelszerelés a zárt kivitelekben 3,5 tonnáig, kiküszöböli az oldalról jövő széllökések hatását. A vezetőt tehermentesíti, hogy hirtelen szélroham esetén alig kell ellenkormányoznia. Az asszisztens a széria menetstabilizálóra épül, és 80 kilométer/óra fölött aktív. A rendszer célzatosan fékezi a szél felőli oldal egyes kerekeit, ezáltal elfordító hatást kelt, amellyel megakadályozza, hogy a szél odébb tolja, vagy megpördítse az autót. Nagyon sokat segít hirtelen szélroham esetén, például hidakon vagy teherautó előzésekor.

Mercedes-Benz Sprinter

A túlságosan közeli követési távolság a legveszélyesebb helyzetek egyike, ugyanakkor a Mercedes-Benz balesetkutatásai szerint radaralapú asszisztenssel jórészt kiküszöbölhetők a ráfutásos ütközések, illetve csökkenthetők a következmények, ha mégis bekövetkezik egy ilyen baleset. A Sprinter opcionális, radaralapú követési távolság asszisztense kategória-világpremier. Egyesíti a követési távolság figyelmeztetés és az adaptív fékasszisztens funkcióit, figyelmeztet a túl rövid távközre, illetve a helyzet éleződése esetén az akut ütközésveszélyre. 30 kilométer/óra fölött működik. Jelzőlámpa gyullad ki a kombinált műszerben, ha előttünk veszélyesen közel haladó járművet ismer fel a rendszer. Optikai és akusztikai dinamikus figyelmeztetés akkor következik be, ha saját járművünk nagy sebességkülönbséggel közeledik az előtte haladóhoz. Ilyenkor még van ideje a vezetőnek vészfékezésre vagy kikerülő manőverre. Az adaptív fékasszisztens a dinamikus követési távolság figyelmeztetés után lép be, ha nagy sebességkülönbséggel, illetve gyorsulva közeledünk az előttünk haladóhoz, és közben a kritikus érték alá csökken a távköz, s ijedten fékez a sofőr. Ekkor az adaptív fékasszisztens támogatja a vészfékezést: ha a vezető nem nyomta meg elég erősen a pedált, pont annyi fékerőt ad rá, amennyi a baleset elkerüléséhez szükséges. Ezáltal a lehető leghosszabb reakcióidőt biztosítja az utánunk jövőnek, hogy ne jöjjön nekünk. Sok esetben ennyi elegendő a karambol megelőzéséhez. Az adaptív fékasszisztens beavatkozását bármikor felülbírálhatja az autóvezető, azaz ha erősebben fékezne, mint a rendszer, akkor az ő szándéka érvényesül. Fordított esetben, ha kikerülő kormánymozdulatot tesz, leveszi a lábát a fékről, vagy gázt ad, akkor megszűnik a beavatkozás. Holttér-asszisztense a B- és a hátsó oszlopnál kétoldalt elhelyezett négy közel tartományi radarérzékelőjével 30 kilométer/órától figyeli a szomszédos sávokat. Amennyiben autót vagy motorkerékpárt ismer fel a holttérben, piros jelzőfény gyullad ki a megfelelő oldali külső tükörben. Ha az indexelésből arra következtet a rendszer, hogy mégis folytatja a sávváltást az autós, akkor a jelzőfény villogni kezd, és figyelmeztető hang szólal meg.

Mercedes-Benz Sprinter

Ha előzetes indexelés, illetve megfelelő gázelvétel és fékezés nélkül közelíti meg a járművünk a szegélyvonalat, akkor a sávsegéd felismeri, hogy nem szándékos útelhagyás fenyeget, és hangjelzést ad. A sávtartó asszisztens 60 kilométer/órától aktív, és nemcsak a fehér vonalakra reagál, hanem az útépítéseknél használt sárgákra is.

Mercedes-Benz Sprinter

A Sprinterhez opcióként kapható bi-xenon fényszóró, és távfény-asszisztens is. A helyzetnek megfelelően kapcsol táv- vagy tompított fényre, így optimálisan világítja meg az utat, jobban és korábban látható az út vonalvezetése, gyalogos vagy veszélyhely. A szembejövőket, illetve előttünk haladókat viszont nem vakítja el. Alapja a szélvédő belső oldalán elhelyezett kamera, amely a forgalmat figyeli a jármű előtt. Ha előttünk haladó vagy szembejövő autót, motorkerékpárt észlel, automatikusan tompít, de közben különbséget tesz álló és mozgó objektumok között. Ha újból szabad a pálya, megint felkapcsol távfényre. Felismeri a közvilágítást, és automatikusan tompít – például lakott helyeken áthaladáskor. A távfény-asszisztens 35 kilométer/órás menetsebességtől aktív. kapható halogén- és xenon-fényszóróhoz is.

Mercedes-Benz Sprinter

A látást statikus kanyar- és sarokfény, ködlámpa, fényszórómosó és fűthető szélvédő javítja, manőverezéskor tolatóradar segít (tesztautónkban ez nem működött egy korábbi sérülés következményeként, így folyton ki kellett szállni és megnézni, mennyi hely van még mögöttünk). Tesztautónkban USB-csatlakozó, ülésfűtés, klíma és navigációs berendezés is javította a kényelmet, a telefonálásban Bluetooth kapcsolat segített, igazi mobil irodaként, vagy raktárként.

Mercedes-Benz Sprinter

A farostlemezzel és filccel burkolt raktér padlóján és oldalfalán számos gyűrű, illetve kívánságra sín szolgál lekötözésre. Az oldalsó ajtó elektromosan nyitható és csukható – a vezetőfülkéből és a távkapcsolóról egyaránt. A tesztelt hosszú, magas tetős változat nem a legnagyobb méret, de így is egy monstrum: 3,5 tonna össztömegű, 4325 milliméter a tengelytávja, üresen 2230-2355 kilót nyom, hasznos terhelése 1145-1270 kiló, raktere 7,4 négyzetméter, térfogata 14 köbméter, terheléshossza 4300 milliméter.

Mercedes-Benz Sprinter

Mennyibe kerül?

A Sprinter nem egyedül a fogyasztásával spórol: az európai alapfelszerelés része az karbantartási igény kijelző, amely a kopástól függően határozza meg az olajcserék esedékességét. Ezáltal még hosszabbak lettek a szervizperiódusok, elérhetik a 60 ezer kilométert is. A tesztelt mondhatni luxus transzporter alapára a 163 lovas motorral 9,101 millió forint ÁFA nélkül, az extra felszereltségekkel a teherautó nettó ára megközelíti a 11 millió forintot. A fogyasztást csak üresjáratban tesztelhettük, de hatótávja így az 1340 kilométert is elérheti, fogyasztása 8,6 literre alakult 100 kilométerenként. Ergonómiája nem tökéletes, nagyok a belső távolságok, jobb lenne, ha a vezető felé fordulna a középkonzol. A tempomat karja rossz helyen van, könnyedén felcserélhetjük az index-szel. Az üléspozíció, a kilátás kiváló, a vezetésben nem fárad el az ember háta.

Kép és szöveg: Biró Csongor