Harci helikoptereket kínálnak Egyiptomnak az oroszok

A Vertoljoti Rossziji orosz holding kész Ka-52K típusú, hajófedélzeti üzemeltetésre optimalizált, kétüléses harci helikoptereket eladni Egyiptomnak – közölte a vállalat.

A Rosztyeh állami konszernhez tartozó holding sajtóosztálya szerint az üzletet az orosz hadiipari exportot bonyolító Roszoboronexport állami vállalaton keresztül tervezik lebonyolítani.

A Vertoljoti Rossziji közleményében rámutatott, kapacitásai képessé teszik a holdingot arra, hogy nagy mennyiségű haditechnikát állítsanak elő a külföldi megrendelők számára is.

A Ka-52K “Katran” két oldalán lévő fegyvertartó félszárnyak rövidebb kialakításúak és a helikopter forgószárnyait is be lehet hajtani tárolásához, így a hajófedélzeten és a hangárokban kevesebb helyet foglal el. A gép a sós, párás környezethez igazított fedélzeti légkondicionáló rendszert kapott, és felületkezelésénél is figyelembe vették a tengeri üzemeltetés környezeti kihívásait.

Korábban olyan sajtóértesülések jelentek meg, miszerint Egyiptom Oroszországtól néhány repülőszázadnyi Ka-52K típusú helikoptert rendelt francia gyártmányú Mistral-osztályú hadihajóihoz.

Eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól a két Mistral típusú helikopterhordozót. Párizs azonban az ukrán válság miatt, hatalmas diplomáciai nyomásra elállt attól, hogy leszállítsa Moszkvának a hajókat, és tavaly októberben Egyiptommal állapodott meg a Mistralok adásvételéről. Az első hajót idén júniusban szállították le.