Pályakezdő mérnökök többéves tapasztalattal

A kiskőrösi Eckerle 2012 óta a Pallas Athené Egyetem – akkor még Kecskeméti Főiskola – Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) duális szakképzési partnere. Az együttműködés keretében több szakon van lehetőségük a diákoknak kiemelt gyakorlati lehetőséggel elvégezni tanulmányaikat. A kiskőrösi cég rendezvényeken és szakmai kiállításokon – az egyetemmel közösen – népszerűsíti a duális szakképzési formát, emellett rendszeresen nyílt napokat tart kiskőrösi üzemegységeiben.

A Pallas Athené Egyetem – egykori Kecskeméti Főiskola – Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) intézményi nyílt napjain leendő mérnökhallgatók, valamint a képzési formát támogató partnercégek is rendszeresen képviseltetik magukat. A szakmai tájékoztatók, céges bemutatók mellett, labor- és műhelylátogatásokra van lehetőségük a diákoknak. Ezeken az eseményeken az érdeklődők a szakfelelősökkel és a cégek képviselőivel személyesen beszélgethetnek az induló szakokról, valamint a cégnél tölthető gyakorlati időről. A folyamatos kapcsolattartás részeként az Eckerle Industrie Kft. munkatársai rendszeresen tájékoztatást adnak az intézmény oktatóinak a legújabb iparági információkról és technológiai megoldásokról, valamint ezeknek a gyártásba történő integrálásáról is.

Kiss Norbert a kivitelezési és forgácsolási területeken végzi szakmai gyakorlatát a kiskőrösi Eckerle-nél: „A jelentkezés előtt szerzett információk a képzési formáról hamar felkeltették az érdeklődésemet, különösképpen a gyakorlatorientáltság volt ösztönző számomra – mondta el a másodéves gépészmérnök hallgató. „A nem duális képzési formában tanuló diákokkal szemben ez mindenképpen előnyt jelent a munkaerőpiacon, továbbá megismerhetjük egy jól működő cég tevékenységét és felépítését. Így jóval gyakorlottabb mérnök válhat belőlünk a képzés végére” – tette hozzá a gyakornok.

Az Eckerle Magyarország elhivatott a kapcsolódó műszaki szakképzések támogatásában. Üzemlátogatásaikon a diákok minden alkalommal betekintést nyerhetnek a gyártás-, és automatizálástechnika rejtelmeibe, valamint hazai gyáregységeik mindennapi működésébe. „Gyakornokként a cég olyan szakmai hátteret biztosít nekünk, ahova bármikor nyugodtan fordulhatunk, ha kérdés merülne fel a munkánk során. A legmodernebb gyártási technológiákat láthatjuk testközelből, melyre máshol nem igazán lenne lehetőségünk” – vélekedik a mérnökhallgató. A cégnél a munkaeszközök működésével, a jelenleg épülő gyártósori- és célgépekkel, az egyes projektek megvalósítási folyamataival ismerkedhetnek meg a tanulók, valamint első kézből értesülhetnek a cég aktuálisan nyitott pozícióiról is.

A megrendezett nyílt napok kiváló lehetőséget biztosítanak a diákoknak, hogy a tanulmányaikhoz szükséges szakdolgozati és gyakorlati témákban is tájékozódjanak. Kérdezhetnek a már aktív gyakorlati idejüket a cégnél töltő diáktársaktól is, akik a duális képzés egyértelmű előnyeként legtöbbször a kiemelt gyakorlati tudást, a 3,5 évnyi szakmai tapasztalatot és a versenyképes munkabért említik, amit a cég szakmai gyakorlatuk mellé biztosít. „Olyan céget kerestem, mely nem csupán marketing célból alkalmaz duális hallgatókat, hanem valódi szakképzést is nyújt. Fontos volt, hogy a gyakorlati helyem innovatív legyen, és olyan tevékenységet folytasson, amivel folyamatosan versenyképes a piacon – mondta el Szabó Ferenc, a Pallas Athené Egyetem GAMF karának műszaki menedzser hallgatója, aki Kiskőrösön a fejlesztés és konstrukciós szakterületen végzi szakmai gyakorlatát. Elmondása szerint a képzés három éve alatt a cég különböző osztályain dolgoznak majd. Jelenleg épp a konstrukciós irodán, ahol felépített program szerint haladnak a tervezési folyamatok elsajátításában. „Mindenképpen dicséret illeti a céget, hogy a tanórai anyagot nem csak elvégeztük, hanem azt már jóval felül is múltuk” – tette hozzá a hallgató. Leendő műszaki menedzserként úgy gondolja, hogy a duális képzés életmentő volt a felsőfokú szakképzés számára, mivel eddig jól látszott, hogy a diplomás pályakezdők bár képzettek, szakmai tapasztalatban elmaradnak az elvárt szinttől. A cégek így nem szívesen nyúltak a pályakezdőkhöz. Az Eckerle csoport felismerte azt, hogy ez a típusú oktatás alkalmas arra, hogy saját profiljára alakítson hallgatókat. Ezáltal a diplomaszerzést követően tapasztalt szakemberekhez juthat, ami így mindkét fél számára számos előnyt jelent.

Az Eckerle Magyarország munkaerő felvételének egy részét a duális szakképzésben résztvevő gyakornokokkal biztosítja. Az új- és jelenlegi munkavállalók szakmai kompetenciáinak erősítésével, a folyamatos technológiai innovációval és gyártásoptimalizálással pedig magyarországi üzemeinek termelékenységét és hatékonyságát növeli. A kiskőrösi vállalat fontosnak tartja, hogy olyan stabil, kiszámíthatóan működő és megbízható munkahelyként tekintsenek a cégre a régióban, ahova az emberek szeretnek dolgozni járni. Jelenleg három gyakornoka van a cégnek a duális képzési forma keretében, melyhez szeptember óta további hat helyet biztosít.