A Ganz zalaegerszegi gyárát is támogatja a kormány

(fotó: NGM)
A 15 milliárd forintos kerettel indított idei nagyvállalati beruházási támogatási program keretében pénteken a Ganz Holding zalaegerszegi vállalatának nyújtotta át jelképesen a 88 millió forintos vissza nem térítendő támogatást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Mint a gyárbejárást követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. a 88 millió forintos támogatás révén 350 millió forintból bővíti kapacitását és legalább 16 új dolgozót kíván foglalkoztatni.    Az európai uniós támogatásokra nem jogosult vállalkozások közül a tavalyi támogatási program révén 14 cég együttesen 9 milliárd forintos fejlesztést valósított meg és 500 új munkahelyet hozott létre – jelezte Varga Mihály.

A Ganz Holding Zrt.-hez tartozó zalaegerszegi kft. beruházásával a vállalat aktívabb szerepet vállal az ország gazdasági növekedésében és az export bővítésében, új, a térségben másutt nem alkalmazott, a világ élvonalába tartozó technológiával versenyképesebben, hatékonyabban tudnak termelni, de a fejlesztéssel javul a beszállítói pozíciója és növekszik az exportképessége is.

A zalai helyzetet elemezve a politikus azt mondta: a megye mutatói rendkívül kedvezőek, jobbak az országos átlagnál. Az elmúlt 6 évben 9,1 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma,  így 12,1-ről 3,4 százalékra esett vissza a zalai munkanélküliségi ráta.    Az elmúlt időszakban 115 kis- és közepes zalai vállalkozás részesült munkahelyteremtő beruházásához vissza nem térítendő támogatásban. Ezek a vállalkozások 563 új munkahely létesítéséhez 1024 millió forint támogatást nyertek – sorolta Varga Mihály.

Fitos Zoltán, a Ganz Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: magyar menedzsment  és a dolgozók többségi tulajdonban lévő holdingnak egy leányvállalat révén az orosz Roszatom is közvetett résztulajdonosa. Ez a vegyesvállalat tette lehetővé, hogy a Ganz az orosz atomipari beruházásokban is szerepet vállaljon, de a tervek szerint Paks II. megépítésében is részt vesz, mint ahogy az első paksi blokkok megépítésében is közreműködött.

A jogelődeivel együtt 140 éve létező Ganz a zalai üzemében fémforgácsolást fejleszti a  350 milliós beruházással, ami az 560 millió forintos saját tőkéjű gyár számára jelentős fejlődés – jelezte a Ganz Holding elnök-vezérigazgatója.