Veszteséges gyárat vesz a Tesla

Az elektromos autókat gyártó Tesla 2,6 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a SolarCity amerikai napelemgyártó cégre.

Az ügyletet – amelyet már június végén megszellőztetett a The Wall Street Journal – teljes egészében részvénycserével bonyolítanák, a SolarCity részvényesei 0,11 Tesla-részvényt kapnának egy SolarCity-papírért. Ez jelenlegi áron részvényenként 25,37 dolláros vételárat jelent.

A piacon egyelőre találgatják, mi lehet a felvásárlás oka. Elon Musk, a Tesla vezére mindkét cég főrészvényese – 26 százalékos tulajdonrésze van a Tesla Motorsban és 22,5 százalék a SolarCityben -, és a SolarCity első embere az unokatestvére, Lyndon Rive.

A Tesla az elmúlt két évben 1,2 milliárd dollár veszteséget termelt, a szintén kaliforniai székhelyű SolarCity eredménye mínusz 1,1 milliárd dollár volt ugyanezen idő alatt. Az elemzők várakozása szerint az idén is veszteséges lesz mindkét cég.

Az ügyletet – amelyet a tervek szerint a negyedik negyedévben zárnának le – még jóvá kell hagynia mindkét társaság részvényeseinek.