Buszbeszerzés: támogatják a nyílt versenyeztetést

A NiT Hungary támogatja, hogy a budapesti városnéző autóbuszos szolgáltatások piaci viszonyainak hosszú távú rendezésére nyílt versenyeztetési eljárás keretében kerül sor, ami biztosítja a szolgáltatás hosszú távú működését – közölte a NiT Hungary – Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete.

Felidézték, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. egyeztetést tartott a városnéző hop-on hop-off autóbuszos piac átszervezéséről, amelyen a városnéző autóbuszos vállalkozások mellett az összes vállalkozást tömörítő érdekképviselet is részt vett. Az egyeztetésen tájékoztatást kaptak a városnéző autóbuszos szolgáltatások felülvizsgálatára és átszervezésére vonatkozó Fővárosi Közgyűlési döntés szakmai és szakmapolitikai hátteréről.

Eszerint a koncesszió célja, hogy növekedjen a szolgáltatás színvonala, csökkenjen a fővárosi belső kerületek forgalom- és környezetterhelése, kiszámítható gazdálkodási és működési jövőkép alakuljon ki a városnéző autóbuszos szolgáltatások tekintetében, továbbá a szolgáltatások lebonyolítása rendezett viszonyok között valósuljon meg.

A NiT Hungary szerint a nyílt versenyeztetési eljárás lehetőséget biztosít valamennyi, az előírásoknak megfelelő feltételekkel rendelkező vállalkozás számára a versenyben történő részvételre. A pályázaton konzorciumok is indulhatnak, illetve alvállalkozók igénybevétele is lehetséges – tették hozzá.

A Magyar Nemzet július 26-án azt írta, hogy a főváros kiírta a koncessziós pályázatot az úgynevezett hop-on hop-off autóbuszos városnézésre. A lap szerint a majdani nyertesnek legalább 25 autóbuszt kell kiállítania a 70 fővárosi helyszínt, 39 buszmegállót érintő útvonalon. A húszéves megbízásból a lap szerint eleve kizárják azokat a társaságokat, amelyeknek az utolsó három évben a városnéző szolgáltatásból származó nettó árbevételük nem éri el az 1,2 milliárd forintot.

A városnéző buszok jelenlegi üzemeltetői korábban szakmai egyeztetést kezdeményeztek a fővárossal, mielőtt a BKK Zrt. kiírná a koncessziós pályázatot.