Kínaiaké a taksonyi és a füzesgyarmati gyár

A német kormány végérvényesen jóváhagyta, hogy a kínai Midea kínai háztartásigép-gyártó felvásárolja a Magyarországon is jelenlévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártó vállalatot.

A német gazdasági minisztérium szerdán közölte: “intenzív vizsgálat” után arra a megállapításra jutott, hogy a Kuka többségi üzletrészének átvétele a Midea által “nem veszélyezteti a közrendet vagy a Német Szövetségi Köztársaság biztonságát”. A közlemény kiemeli, hogy csak Németország alapvető érdekeinek súlyos veszélyeztetése esetén lett volna lehetősége a kormánynak, hogy megakadályozza a tranzakciót. A Midea májusban 4,5 milliárd eurós vételi ajánlatot tett a Kuka AG-re, és eddig a részvények 95 százalékát szerezte meg.

A német gazdasági minisztériumnak komoly fenntartásai voltak az ügylettel kapcsolatban.    Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter júniusban a WirtschaftsWoche című gazdasági lapnak írt cikkében sürgette, hogy az Európai Unió védje meg kulcsfontosságú iparágait az unión kívüli befektetőkkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy az uniónak nemcsak a biztonsági és védelmi szektorokat kell óvnia, hanem az európai gazdaság jövője szempontjából stratégiai fontosságú ágazatokat is.

“Komolyan fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy akarunk-e harmadik országokból olyan befektetőket, amelyek állami források révén nyomulnak be piacgazdaságunkba (……..) nem vagyok hajlandó munkahelyeket és vállalatokat feláldozni a nyílt európai piac oltárán” – szögezte le a szociáldemokrata miniszter.

A Kuka a harmadik legnagyobb kínai akvizíció lesz az idén Európában a svájci Syngenta vegyipari vállalat – még le nem zárt – 44 milliárd dolláros és a finn Supercell játékfejlesztő 8,6 milliárd dolláros üzlete után.

A Kuka a világ egyik vezető autóiparirobot-szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft.-nek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye, több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat.