A vadászgépek növelték a BAE Systems nyereségét

F-35
A katonai kiadások növekedésének következtében nőtt a brit BAE Systems Plc nyeresége.

A világ egyik legnagyobb hadiipari konszernje csütörtökön közölte, hogy nettó nyeresége az első fél évben 408 millió fontra nőtt az egy évvel korábbi 390 millióról, miközben árbevétele 2,9 százalékkal 8,7 milliárd fontra emelkedett.

A vállalat hasznát látta, hogy néhány nagy piacán, így az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában hosszú csökkenés után  emelkedtek a védelmi kiadások. A konszern amerikai leányvállalata, a BAE Systems Inc. egyike a Pentagon hat legnagyobb szállítójának.

A Brexit bizonytalanságot okoz ugyan, de rövid távon nem befolyásolja a vállalat üzletmenetét, és a Brexit következtében nem fognak csökkenni a brit védelmi kiadások – mondta Ian King vezérigazgató. A font gyengülése nem jelent lényeges versenyelőnyt, mert az exportárak jellemzően egy valutakosárban vannak megállapítva – tette hozzá.

A BAE olyan nagyszabású hadiipari programokban vesz részt, mint az F-35 Lightning és a Eurofighter Typhoon vadászbombázó, az Astute osztályú atomtengeralattjáró és a Queen Elizabeth osztályú repülőgép-hordozó.