Zimbardo a Mercedes-gyárban

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. meghívására Kecskemétre látogatott Philip Zimbardo szociálpszichológus professzor, aki a „Hősök tere” kezdeményezés társalapítója, és a szervezet képviseletében előadást tartott a gyár munkatársainak.

– Magyarországon gyakran halljuk, vagy mondjuk magunkról, hogy nagy szükségünk lenne a pozitív gondolkodásra és a változtatási hajlandóságra. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára szeretne ehhez is segítséget nyújtani a dolgozók számára, illetve közvetve a környezetük számára annak érdekében, hogy a mentális higiénia területén is eszközöket, segítséget kapjanak az érdeklődő munkatársak. Egy olyan dolgozói közösséget szeretnénk kialakítani, amelynek tagjai saját maguk is aktív szerepet vállalnak az egymásra való odafigyelés és segítés terén – mondta Ács László, a Mercedes-Benz gyár HR-igazgatója. Kifejtette: a Daimler vállalati kultúrájában kiemelt szerepet kap az egészségvédelem, a prevenció és a sport, amelyek részei a kecskeméti gyár átfogó egészségügyi és mentálhigiénés stratégiájának is. A dolgozóknak nem csak számos ingyenes sportolási lehetőséget kínál a gyár, de rendszeres egészségügyi szűrőprogramokon is részt vehetnek a munkavállalók, melynek egyik állomása volt Zimbardo professzor interaktív előadása.

A „Hősök tere” kezdeményezés tudományos hátterét a Heroic Imagination Project (HIP) adja, ami azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hétköznapi hősiességet helyezi előtérbe, és a bátor irányítás, vezetés fontosságát hangsúlyozza. A HIP székhelye San Francisco-ban található, alapítója Philip Zimbardo szociálpszichológus, a Stanford Egyetem professzora.