Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek Egerben

Mintegy félszáz sűrített levegővel hajtott egyedi jármű áll rajthoz az idén a IX. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen, amelyet május 5-7. között tartanak Egerben.

A verseny kiírója, az Aventics Kft. tájékoztatása szerint a mérnökhallgatók számára meghirdetett rendezvényen nyolc ország 29 műszaki egyeteméről 52 csapat – köztük 29 külföldi – mutatkozik be saját fejlesztésű járművével.  A sűrített levegővel hajtott járművek három számban küzdenek a versenyen: egy hosszú távú futamban, egy gyorsulási és egy ügyességi számban. A szakmai zsűri értékeli majd a mérnökhallgatók által tervezett és épített járművek között a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is.

A szervezők tájékoztatása szerint a csapatok által használt technológiai megoldások évről évre töretlenül fejlődnek. Ezt támasztják alá a javuló eredmények is: az elmúlt kilenc év alatt például a legjobb pneumobil által egy palacktöltettel megtett távolság 7,117 kilométerről 12,99 kilométerre nőtt. A végsebességet is megduplázták a mérnökhallgatók, az első versenyen, 2008-ban elért 25,5 kilométerórás legnagyobb sebesség tavaly már 51,9 kilométeróra volt. A közleményben megjegyzik: a pneumobilok nemzetközi versenyének már szakmai rangja is van, a tapasztalatok szerint a résztvevő hallgatók nagy százalékát felkarolják az idelátogató autóipari gyártó cégek. A szervezők  május 5-én prezentációs napot tartanak, ahol a fiatal mérnökök személyesen mutatkoznak be a verseny együttműködő partnereinek. Az Aventics a pneumatikai komponensek és rendszerek, valamint a speciális alkalmazások egyik piacvezető gyártója, egri gyára mellett több mint 40 országban van jelen.