500 új munkahely Jászfényszarun

A Thyssen Krupp AG új üzemének alapkőletétele Jászfényszarun

Letették a német ThyssenKrupp vállalat Jászfényszarun épülő új gyárának alapkövét. A mintegy 30 milliárd forint értékű autóipari beruházás eredményeként közel 500 munkahely jön létre. A zöldmezős beruházást követően Jászfényszarun kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak majd. A német vállalat hosszú távú befektetési stratégiájában fontos partnereként számít Magyarországra, ezért a konszern további beruházásokat is lehetségesnek tart hazánkban.

A ThyssenKrupp 1999 óta folytat K+F tevékenységet Magyarországon, a budapesti kompetencia központ elektromechanikus kormányrendszer-fejlesztései révén mára világszerte ismertté és elismertté vált az autóiparban. A magasan képzett magyar mérnökök olyan elektromos kormányrendszereket fejlesztenek, amelyek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak.

Komoly elismerés Magyarország és a hazai befektetési környezet számára, hogy a közel nyolcvan országban jelen levő ThyssenKrupp hazánkat találta alkalmasnak egy újabb gyár megépítésére, s továbbra is bízik a magyarok szakértelmében. A vállalat céljai egybevágnak a magyar kormány célkitűzéseivel: magas hozzáadott értékű beruházásokat hajt végre folyamatosan Magyarországon, és ezzel több száz új állást is teremt. További fontos szempont, hogy a német ipari konszern egyre szélesebb körű kapcsolatot ápol a magyarországi felsőoktatási intézményekkel, többek között a BME-vel és az Óbudai Egyetemmel is.

A hazai járműipar termelési értéke 2015-ben 17,6%-kal nőtt az előző évhez képest, így 7833,3 milliárd forintot ért el. A foglalkoztatottak száma a 2015 utolsó negyedéves adatok alapján a több mint 13%-os növekedés eredményeként megközelítette a 150 000 főt.

Magyarország és Németország gazdasági együttműködése kiemelt jelentőségű, eredményessége alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét: Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, 2015-ben 27,3%-ban részesedett a magyar exportból, az importból 26%-kal.