A Nissant az ág is sújtja

Szabálytalan, túlzott mértékű javadalmazása miatt lemond posztjáról a Nissan Motor Co. elnök-vezérigazgatója Hiroto Saikawa.

Vállalati belső források tájékoztatása szerint Hiroto Saikawa azután jelezte lemondási szándékát pontos határidő nélkül a Nissan vezetőségének, hogy a napokban kiderült, szabálytalan módon, a cég részvényének árfolyamához kötött javadalmazása folytán, túlzottan magas jövedelemhez jutott.

A sajtót tájékoztató céges belső forrás szerint a vezetés nem ért egyet az elnök-vezérigazgató távozásával, a cégvezér így mindaddig a posztján marad amíg kiválasztott utódja meg nem kapja a részvényesek közgyűlésének jóváhagyását.

“Mindent megteszek amit (a vezetői poszton) még meg kell tennem, és gondoskodom a mihamarabbi utódlásról” – jelentette ki Hiroto Saikawa sajtótájékoztatóján. Javadalmazásáról szólva úgy fogalmazott, hogy “az nem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna”. Cáfolta azonban, hogy tudomása lett volna a szabálytalanságról. Közölte: a jogtalanul felvett összeget visszafizeti az autógyárnak.

Hiroto Saikawa 2017 áprilisa óta tölti be a Nissan vezérigazgatói posztját és Carlos Ghosn korábbi cégelnököt 2018 novemberi letartóztatása után váltotta fele posztján. Carlos Ghosnt pénzügyi szabálytalanságok és a Nissan pénzügyi felügyeletnek benyújtott jelentéseiben a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett jövedelme miatt tartóztatták le.