Hibrid motorokat is gyárt az Audi Győrben

Elindult az úgynevezett lágy hibrid technológiával készülő négyhengeres dízelmotorok sorozatgyártása az Audi Hungaria Zrt.-nél, ezzel a vállalat növelte motorgyártása termékkínálatát.

Az új modellel kilenc motorcsalád, hat Otto-motor és három dízelmotor, valamint elektromos motor készül Győrben a Volkswagen-konszern 32 telephelye számára.  A lágy hibrid technológia alkalmazása során az indítógenerátornak, valamint a lítiumion-akkumulátornak köszönhetően jelentősen csökken az autók károsanyag-kibocsátása. A technológia eredményeként például fékezésnél visszanyerhető az energia, amit a lítiumion-akkumulátor tárol.

A gyártáshoz hatezer négyzetméteren egy új gyártósort helyeztek üzembe, ahol műszakonként ötszáz motort készítenek mintegy százan. A termelést egy automatizált logisztikai rendszer látja el alkatrészekkel: 22 automata szállítóberendezés közlekedik mintegy száz előre beprogramozott útvonalon, és műszakonként több mint száz kilométert tesznek meg.    A dízeltechnológia és az alternatív meghajtások fejlesztésével biztosítható a hosszú távú növekedés – idézi a közlemény Achim Heinflinget, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnökét.

Az elektromotorok gyártása idén július 24-én indult, ekkor azt közölték, hogy a napi kapacitás mintegy 400 motornyi, de ez folyamatosan növelhető.    A vállalat továbbra is gyártja a hagyományos négyhengeres dízelmotort, amelyből tavaly 404 796 darab készült Győrben.    Tavaly az Audi 1 965 165 motort gyártott, ami 1,9 százalékkal haladta meg a 2016. évit.

A vállalat tavaly 105 491 járművet gyártott, ami 16,5 százalékkal kevesebb 2016. évinél. Az Audi Hungaria Zrt. az előző évben egy százalékkal, 7,136 milliárd euróra (2220 milliárd forint) növelte árbevételét.