Egymás között cserél modelleket a Suzuki és a Toyota

A Toyota és a Suzuki megállapodást kötött, hogy kölcsönösen szállítanak egymásnak hibrid és egyéb járműveket az indiai piacra.

A megállapodás értelmében a Suzuki a Baleno és a Vitara Brezza modelljeit szállítja majd a Toyota részére, a Toyota pedig a Corolla modelljével látja el a Suzukit. Az egyes modellekre vonatkozó részleteket – többek között a szállítás kezdetének ütemezését, a darabszámokat, a jármű-specifikációkat és a szállítás árazását – később határozza meg a két autógyár. A járműveket a Toyota és a Suzuki indiai leányvállalatai fogják értékesíteni saját hálózataikon keresztül. A kölcsönös fejlődés érdekében az együttműködő felek célja, hogy egymás kihívásaira reagálva és egymással versenyezve pezsdítsék fel az indiai autópiacot, és ezáltal tovább bővítsék termék- és szolgáltatás-kínálatukat.

A Toyota és a Suzuki 2017. február 6-án aláírt üzleti együttműködésről szóló megállapodását követően a két autógyár már konkrét projektek megvalósítását készíti elő, melyeknek részei a környezetvédelmi, biztonsági és információs technológiák, valamint a termékek és alkatrészek kölcsönös kínálata is. A partnerségi kezdeményezés egyik eredménye a Toyota és a Suzuki közötti, 2017 novemberében bejelentett egyetértési megállapodás. Ennek értelmében a felek együttműködési struktúra kialakításának lehetőségét vizsgálják annak érdekében, hogy 2020 körül az indiai piacon akkumulátoros elektromos járműveket mutassanak be. Az újabb bejelentés pedig a Toyota és a Suzuki közös fejlődését hangsúlyozza azzal a céllal, hogy erősítse mindkét vállalat termékkínálatát és ösztönözze a versenyt az indiai autópiacon.

A keretszerződésben foglalt modellek tekintetében a két cég az alkatrészek lehető legnagyobb mértékű helyi beszerzésére koncentrál, így támogatva az indiai kormány által életre hívott „Make in India”  kezdeményezést. A Toyota és a Suzuki továbbra is elkötelezett az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztású járművek széleskörű elfogadása és alkalmazása mellett, ezáltal is segítve India környezeti terhelésének csökkentését és az energiaellátás biztonságának növelését.

A 2017. február 6-án bejelentett megállapodás értelmében a két vállalat továbbra is vizsgálja az olyan együttműködési projektek lehetőségét, amelyek a tisztességes és szabad verseny feltételeinek betartása mellett hozzájárulnak a fenntartható mobil társadalom kialakításához.