Életre kelt a cseh repülőgépipar

Az Aero Vodochody eladott négy sugárhajtású L-39NG típusú katonai gyakorló, könnyű támadó repülőgépet Szenegálnak – közölte a kisrepülőgépeket gyártó cseh vállalat.

Az egykor gazdasági nehézségekkel küszködő cég húsz éve nem tudott értékesíteni külföldre újépítésű repülőgépet. Az Aero Vodochody ugyanakkor nem közölte az ügylet értékét.    Giuseppe Giordo cégigazgató szerint az L-39NG jelenti az Aero Vodochody jövőjét, és utalt arra, hogy két másik eladási ügylet tárgyalásai is előrehaladott állapotban vannak. Mint mondta, azt tervezik, hogy az elkövetkező 10-15 évben 26 repülőgépet építenek évente. A vállalat újraindította azoknak az alkatrészeknek a gyártását is, amelyekkel az L-39-es harci repülőgépként válik bevethetővé.

A könnyű kiképző repülőgépekről ismert, Prága külterületén gyártó cég a Szovjetunió összeomlását követően elvesztette elsődleges piacát. A gyártás újraélesztésére tett kísérletek sorra kudarcot vallottak, a sugárhajtású repülőgépek építését 2003 és 2015 között teljesen leállították. Az Aero Vodochody az utóbbi években L-159 ALCA típusú könnyű harci repülőgépeket adott el Iraknak és az amerikai Draken vállalatnak. Ezeket még a 2000-es évek elején építették a cseh hadsereg számára.

 

1 Comment on Életre kelt a cseh repülőgépipar

Comments are closed.