A hárommilliomodik Mini is legurult az oxfordi gyártósorról

A brit márka oxfordi üzeme az elmúlt tizenöt évben megháromszorozta teljesítményét. A jubileumi modell egy Mini John Cooper Works Clubman.

A kisautó-szegmens megteremtőjének újbóli sorozatgyártása 2001-ben indult be a Mini oxfordi létesítményében, ahol 2016. december 2-án a hárommilliomodik négykerekű gurult le a gyártósorról. A jubileumi modell egy Mini John Cooper Works Clubman.

Amíg az oxfordi üzem 2001-ben napi szinten átlagosan mintegy 300 új autót termelt, addig mára ez a szám hozzávetőlegesen napi 1000 darabra nőtt, amely azt jelenti, hogy a 4500 embert foglalkoztató létesítményben majdnem minden percben új  modell születik. A brit prémiumgyártó az Oxfordban készülő négykerekű modellek 80 százalékát exportálja, és a világ több mint 110 országában értékesíti.

A 2000 óta eltelt tizenhat évben a BMW 1,75 milliárd fontot fektetett be a Nagy-Britanniában működő három gyárába, amelyek közül Oxfordban csúcstechnológiás fényezőüzem, professzionális karosszériaépítő létesítmény, vadonatúj összeszerelő csarnok és logisztikai központ, valamint minőségellenőrző és továbbképző részleg is létesült.