9,97 millió autót gyártott a Toyota

Toyota Sienta
A Toyota Motor, Japán legnagyobb autógyártó vállalata a cég történetében a legtöbb, 9,97 millió autót gyártott gyáraiban világszerte a március végével lezárt 2023-as pénzügyi évben – áll a vállalat honlapján megjelent éves jelentésben.

Az autógyártás ugyan 9,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, de nem sikerült teljesítenie azt a tervet, hogy 10,1 millió járművet állítson elő.    A Toyota a 2023-as pénzügyi évben több mint 10,31 millió járművet adott el világszerte, ami szintén a legtöbb a cég fennállása óta. Az értékesítés 7,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A Toyota szerint stabil volt a kereslet az Egyesült Államokban, az EU-országokban és Japánban, ugyanakkor Kínában – a világ legnagyobb autópiacán – csökkentek az eladások.

A Toyota szerint jelenleg a hibrid benzin-elektromos autók iránt a legnagyobb a kereslet világszerte.

A japán cég egyben jelezte, hogy 2025-ről 2026-ra halasztja el elektromos járművek (EV) gyártásának megkezdését az Egyesült Államokban, és visszafogja a hazai termelést is, hogy biztosítsa a termékbiztonságot és a minőséget, miután ezek miatt több botrány is volt a csoport vállalatainál.