A Renault Trucks fenntartható alkatrész-elosztó központot épít Lyon közelében

Renault Trucks
A Renault Trucks nyilvánosságra hozta egy új globális pótalkatrész-elosztó központ (PDC) terveit a franciaországi Lyon melletti Saint-Priest komplexumában. A teherautógyártó 132 millió eurót (52,2 milliárd forint) fektet be a 46 ezer négyzetméteres létesítménybe, amely megújuló, fosszilis energiaforrásoktól mentes energiával működik majd.

A Volvo-csoport tulajdonában lévő vállalat közölte, hogy a létesítmény teljes tetejét fotovoltaikus panelekkel szerelik fel, hogy villamos energiát termeljenek a fűtéshez, a targoncákhoz és az elektromos járművek (EV-k) feltöltéséhez, valamint a közeli épületek energiaellátásához. A Renault Trucks már most is gyárt tengelyeket a Saint-Priest-i telephelyen, de ezt a tevékenységet áthelyezi a közeli Vénissieux-be, ahol motorokat is gyárt.

A Renault Trucks közölte, hogy a Vénissieux-ben meglévő PDC nem felel meg a logisztikai tevékenységével kapcsolatos új környezetvédelmi és működési követelményeknek, ezért úgy döntött, hogy a PDC-műveleteket egy új létesítménybe helyezi át, amely a régi tengelygyártó üzem helyén épül majd. Ezt az épületet 2025-ben lebontják és a talajt fertőtlenítik. A Renault Trucks célja, hogy az új PDC 2028-ra működőképes legyen.

Az ott épülő új PDC-ben raktár, egy automatizált, a kis szervizalkatrészek számára fenntartott részleg és egy akkumulátortárolásra fenntartott terület is helyet kap. A műveletek automatizálása és a tárolóállványok optimalizálása a létesítményben foglalkoztatott 500 dolgozó ergonómiai támogatását célozza.

“Az új logisztikai platformunk megépítése Lyonban stratégiai beruházás a Renault Trucks számára” – nyilatkozta Bruno Blin, a Renault Trucks elnöke. “Megerősíti telephelyünk hosszú távú életképességét, és tükrözi azon törekvésünket, hogy szilárd, fenntartható, innováción alapuló jövőt építsünk, új hosszú távú lehetőségeket kínálva a jelenlegi és jövőbeli munkavállalóknak.”