A repülés egyre biztonságosabb

repülés
Tavaly 80 ember vesztette életét utasszállító repülőgépet érő balesetben, beleszámolva a személyzet tagjait is, amiből arra lehet következtetni a korábbi adatokkal összevetve, hogy a légi közlekedés egyre biztonságosabb – közölte a német légi közlekedési vállalatok szövetsége (BDL).

A szövetség adatai szerint 1970 óta tavaly volt a második legkevesebb halálos áldozatuk a légi baleseteknek. A statisztikában számba vett utasszállítókban legalább 14 ülőhely volt.

A BDL adatai még inkább figyelemre méltók az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) által kiadott összesítés ismeretében, amely szerint tavaly 4,5 milliárd légiutat értékesítettek világszerte. Ez tizennégyszer annyi, mint az 1970-es adat, miközben akkor sokkal többen vesztették életüket repülőgép-balesetben, mint tavaly. A BDL ebből azt a következtetést vonta le, hogy a repülés az elmúlt 50 év során rendkívül biztonságossá vált.    Még a ’90-es években is a legtöbb évben több mint ezer ember halt meg évente repülőgép-balesetben.

A BDL adatai kizárólag a nagyobb utasszállító gépekre vonatkoznak, sem az áruszállító gépek, sem a kisebb utasszállítók, sem a katonai gépek statisztikáit nem tartalmazzák. De tavaly teherszállító gépet ért balesetben nem is halt meg senki, és az Európai Unió területén nem volt halálos áldozata utasszállító repülőgépet ért balesetnek.

2023 legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófája január 23-án történt Nepálban: egy ATR-72-es típusú gép a pokharai nemzetközi repülőtérre tartva a földbe csapódott. A balesetben a gépen utazó összes ember – 68 utas és a személyzet négy tagja – is életét vesztette.