Olyan harci helikoptereket vesznek a németek, amelyeknek nálunk készülnek az alkatrészei

H145M
A német hadsereg 62 darab H145M jelű, többcélú helikoptert vásárol az Airbustól, és megállapodott vele további 20 lehetséges megrendeléséről – közölte az európai légijárműgyártó cég. Az Airbus gyulai gyárában ehhez a típushoz készülnek alkatrészek.

Ez az eddig legnagyobb megrendelés az eddig csak a polgári repülésben alkalmazott típusra, amelyet a különleges erők feladataihoz igazítva könnyű támadó helikopterré tudnak átalakítani. A német szárazföldi hadsereg 57, a légierő pedig öt darabot kap a típusból.    Az Airbus közlése szerint “az új német H145M emellett modern missziós képességekkel rendelkezik, beleértve a pilóta nélküli eszközökkel való együttműködést, továbbá fejlettebb adatátviteli és kommunikációs rendszerrel van ellátva.”    A szerződés emellett egy hét évre szóló szerviz- és támogatótevékenységet biztosító mellékletet tartalmaz a megrendelt típusra.

A dpa hírügynökség szerint 3,05 milliárd euró értékű beruházást – a tervek szerint – a német fegyveres erők modernizálására szánt százmilliárd eurós külön alapból finanszírozzák, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója után hoztak létre. A gyártó nem erősítette meg az eladás pontos értékét.    A Bundeswehr beszerzési hivatala közleményében azt írja, hogy a hadsereg “áthidaló megoldásként” a meghibásodott Tiger harci helikoptereit akarja helyettesíteni a H145M típussal, Berlin ugyanis éppen a Tigerek üzemeltetésével kapcsolatos problémák miatt vonakodott megvásárolni az Airbustól a Tiger korszerűsített típusát. Christine Lambrecht korábbi védelmi miniszter 2022. április végén a német parlamentben azt mondta, hogy az 51 Tiger gépből mindössze kilenc működik.    A harci gépek leszállítása 2024-ben kezdődik és várhatóan 2028-ra fejeződik be.