Legördült a gyártósorról a négymilliomodik esztergomi Suzuki

Suzuki

 

4 millió Suzuki 32 év alatt. A Magyar Suzuki esztergomi gyárában legördült a gyártósorról a négymilliomodik autó, egy GLX felszereltségű fekete Vitara.

Esztergom a Suzuki Motor Corporation harmadik legnagyobb és egyetlen európai gyártóbázisa Japán és India után. A Suzuki Motor Corporation, a Magyar Suzuki Zrt. megalakulása óta több mint 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, folyamatosan fejlesztve európai üzemét.

Az esztergomi gyárban kezdetektől teljes körű gyártási tevékenységet végeznek, amely az autógyártás összes folyamatát lefedi. Az acéllemezek préselése, hegesztése, a gépjárművek összeszerelése, festése és a kész autók ellenőrzése is itt történik. A termelés 1992 nyári indulásától majdnem 20 éven át a Suzuki modellek gyártása kizárólag japán jelenlét és felügyelet mellett zajlott. A Vitara 2015-ös sorozatgyártása óta azonban a magyar mérnökök szerepe egyre hangsúlyosabbá vált – a prototípus fejlesztésében és a gyártástechnológia fejlesztésében ugyanis ők is aktívan részt vettek. Azóta egy-egy új modell tervezésekor a magyar szakemberek visszajelzéseit is figyelembe veszik a japán központban.

2024_Magyar_Suzuki_4milliomodik_gyartas_infografika

2006-ban készült el az egymilliomodik (Swift), 2011-ben a kétmilliomodik (Swift), 2017-ben a hárommilliomodik (SX4 S-Cross) magyar Suzuki. Az esztergomi gyártóvállalat napjainkban 123 országba exportál, ezek közül az öt legnagyobb Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Franciaország és Lengyelország.

Összesen hétféle modell készült a Magyar Suzuki gyárában: a Swift három generációja (1992, 2005, 2010), a Wagon R+, Magyarország első egyterű járműve (2000), az Ignis (2003), az SX4 (2006), a Splash (2008), az SX4 S-Cross (2013), és Vitara (2015). Míg korábban öt hónap alatt készült 970 autó, ma egy nap alatt gördül le a gyártósorról 650 gépjármű. Két műszakban megközelítőleg összesen 2200 munkatárs dolgozik az autók gyártásán az üzembe beszállított acéltekercsek préselésétől kezdve addig, amíg az esőztetés után beállnak a kész autóval a parkolóba. Rajtuk kívül további kilencszáz munkatárs segíti a háttérben a termelést, az autók szállítását és népszerűsítését. Húsz olyan kolléga dolgozik a cégnél, aki 1992. december 31. előtt csatlakozott a Magyar Suzukihoz.