Többségi tulajdont szerzett a Waberer’s a Petrolspedben

Petrolsped
A Waberer’s International adásvételi szerződést írt alá a vasúti logisztikával foglalkozó Petrolsped Kft. 51 százalékos részesedésének megvásárlásáról – közölte a szállítmányozó társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az ügylet pénzügyi részleteiről nem adtak tájékoztatást.

A Waberer’s a júliusban kötött előzetes megállapodást követően részletes pénzügyi, jogi és műszaki átvilágítást végzett, és megegyezett a Petrolsped tulajdonosaival a részesedés megvásárlásának, illetve a jövőbeni közös társaságirányítást szabályozó szindikátusi szerződésnek a részleteiről.    A tranzakció az adásvételi szerződésben meghatározott feltételek teljesülése, illetve a szokásos hatósági eljárások lefolytatását követően 2024 elején várható – közölték.    A Waberer’s korábbi közlése szerint az akvizícióval jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit, összhangban meghirdetett stratégiájával, hogy diverzifikálja szolgáltatási portfólióját.

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport döntően Magyarország és Románia területén nyújt vasúti logisztikai szolgáltatásokat mind a tömeges, mind a speciális vasúti szállítási igények kiszolgálására közvetlenül, illetve leányvállalatain – a Pultrans, illetve PSP Cargo Romania cégen – keresztül.

A Waberer’s közúti fuvarozási üzletágához hasonlóan a Petrolsped csoport is vegyíti az alvállalkozók segítségével történő rugalmas szállítmányozási, valamint saját mozdony- és vagonportfólióval végrehajtott vasúti fuvarozási szolgáltatásokat.    A társaság által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak a mezőgazdasági termékek, építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek, járművek – írták.

A Petrolsped jelenleg egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisánál tart Magyarország déli részén, amely optimális alapot biztosíthat a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozáshoz.    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Petrolsped csoport konszolidált árbevétele 2022-ben 21,064 milliárd forintra nőtt az előző évi 13,930 milliárd forintról, a korrigált adózott eredmény 421,372 millió forintról 1,348 milliárd forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

A Waberer’s International Nyrt. konszolidált IFRS szerinti árbevétele tavaly 675,9 millió euróra nőtt az előző évi 590,8 millió euróról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 23,1 millió euróról 16,2 millió euróra csökkent.