Megugrott a Toyota szeptemberi termelése Japánban

A Toyota Motor japán autóipari konszern szeptemberben 900 ezer 919 járművet gyártott, 1,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, részben az amerikai és az európai kereslet bővülése hatására.

A japán cég arról jelentett, hogy hazai termelése, amely a globálisan gyártott járműveinek alig több mint egyharmada, jelentősen, 12,8 százalékkal bővült éves szinten, míg a tengerentúli termelése 3,6 százalékkal csökkent.    Az eladások alapján a világ legnagyobb autógyártója szeptemberben 921 ezer 308 járművet értékesített, 11,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.    Az értékesítési és a gyártási adat egyaránt rekordnak számít szeptemberben.

A belföldi eladások 20,5 százalékkal nőttek szeptemberben, míg az Egyesült Államokban 14 százalékkal, Európában pedig 18,1 százalékkal bővültek. Ezzel szemben Thaiföldön, Indonéziában és Vietnamban a gyártás és az értékesítés is csökkent szeptemberben.

Kínában, a világ legnagyobb autópiacán a Toyota termelése 7 százalékkal csökkent a múlt hónapban, míg az értékesítése minimálisan nőtt éves összevetésben.    A Toyota több mint 7,5 millió járművet adott el az év első kilenc hónapjában.