Rossz hír Szlovákiából

Szlovákia
Júliusban csökkent az ipari termelés Szlovákiában éves összehasonlításban és havi szinten is  – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva.

Júliusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva  5,3 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 2,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés az országban. A hivatal közlése szerint idén január óta július már az ötödik hónap, amikor csökkenést mutattak ki. Az év eleje óta a SÚSR által vizsgált 15 ágazatból 10-ben tapasztalható a termelés éves csökkenése.

Az ipari termelés visszaesését a legnagyobb mértékben a közlekedési eszközök termelésének 6,4 százalékos csökkenése befolyásolta. A gyengülő adatokra érdemi hatással volt még a fémgyártásban tapasztalt 13,3 százalékos, a gumi és műanyaggyártásban 12, 2 százalékos, a gépgyártásban pedig 21,3 százalékos csökkenés.

A SÚSR megállapítása szerint ahhoz, hogy az ipari termelés nem csökkent még nagyobb mértékben, leginkább a koksz és olajipari termékek gyártásában tapasztalt (27,5 százalékos), illetve az elektromos berendezések ágazatában kimutatott (7 százalékos) termelésnövekedés járult hozzá.