Ötcsillagos a Lexus RZ biztonsága

Lexus RZ
2023-ra teljesen átdolgozta tesztprotokollját az új autók biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP. Ez sem akadályozta meg azonban az Év Magyar Autója díjra jelölt Lexus RZ akkumulátoros elektromos crossovert, hogy maximális öt csillagot szerezzen a vizsgálaton.
Immár huszonhatodik éve teszi közzé átfogó utas- és gyalogosvédelmi vizsgálatainak részletesen kiértékelt eredményeit az Euro NCAP. Az autógyártóktól független, fogyasztóvédelmi, érdekképviseleti és kormányzati intézmények által létrehozott és működtetett szervezet értékelései, meglátásai és ajánlásai mára mértékadóvá váltak nem csak Európában, de szerte a világon. Az autógyártókkal szemben támasztott elvárásaik igen magasak, ugyanakkor összhangban állnak a rendelkezésre álló technológia aktuális fejlettségi szintjével – nem kérnek többet, mint ami műszakilag széles vásárlói rétegek számára biztosítható, ugyanakkor nem is érik be annál kevesebbel.

A technológia gyors fejlődése miatt az Euro NCAP egyre sűrűbben módosítja tesztprotokollját, hogy lépést tartson a technológiai vívmányokkal – vagy inkább fél lépéssel előttük haladjon. Legutóbb idén szigorítottak a követelményrendszeren: olyan új, kulcsfontosságúnak megítélt szempontokat vizsgálnak és pontoznak, mint a mentési pontok feltüntetése, a vízbe merült járműből történő menekülés lehetősége, vagy a kiszálláskor az autóban felejtetett gyermekre való figyelmeztetés.

Ami a felnőtt utasok védelmét illeti, az utascella stabil maradt a frontális félátfedéses vizsgálatok során. Frontális ütközésnél elhanyagolható mértékű kockázat fenyegeti az utasokat, az egyébként kritikus oldalirányú ütközésnél pontvesztés nélkül teljesített a legmagasabb szinten az elektromos modell. Mindezt ráadásul úgy, hogy közben a vele ütköző járművek utasainak épségét sem veszélyezteti – ezt nevezzük ütközési kompatibilitásnak. Az utasok fejét és nyakát hatékonyan óvják a sérüléstől a fejtámaszok, illetve az első ülések közötti fejlégzsák, ha pedig vízbe esünk – hogy egy új szempontot is mérlegeljünk – kellő ideig maradnak működőképesek az elektromos ablakemelők ahhoz, hogy mindenki biztonságosan elhagyhassa a süllyedő autót.

A gyermek utasok védelme terén kiemelkedően teljesített a Lexus. Maximális pontszámot ért el az autó a hat és tízéves gyermekek ütközésvédelmét vizsgáló teszteken, ami pontosan érzékelteti a gyártó prioritásait. Az RZ volt az első autó a tesztek történetében, amelyben vizsgálták és minősítették – méghozzá igen kiválóra – azt a rendszert, amely a szülőket hivatott figyelmeztetni, ha az autóban felejtették gyermeküket.

Szintén megnyugtató hatékonysággal vigyáz a gyalogosokra, kerékpárosokra a Lexus RZ: a valószínű ütközési pontok szinte kivétel nélkül hatékonyan előzik meg a komoly fej- vagy lábszársérülés kockázatát. A félelmetes rányitást is hathatósan előzi meg az RZ.

A tesztsorozat negyedik fő vizsgálati csoportja a vezetőtámogató funkciókat veszi sorra, és a Lexus RZ itt is kiemelkedően jól teljesített, legyen bár szó az autonóm vészfékező rendszerről, a vezető fáradtságára felügyelő funkcióról, vagy a forgalmi sáv határainak, illetve a sebességkorlátozásnak az átlépésére figyelmeztető, a tévedést automatikusan korrigáló technológiákról.