145 éves a magyar transzformátorgyártás

Ganz
Az idei évben ünnepli a Ganz Elektrotechnikai osztály megalapításának 145. jubileumi évfordulóját a Ganz Transzformátor és Villamosforgógépgyártó Kft., amely technológiai értelemben vett utódként az 1844-ben, Ganz Ábrahám által alapított vállalatcsoport örökségét viszi tovább.

A 145 éves technológiai múltra visszatekintő vállalat a reorganizációs folyamat lezárulása óta eltelt három évben végzett megfeszített munkájának és koncepciózus építkezésének eredményeként mára újra vezető szereplőként jelenik meg a transzformátorok, nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásának, valamint nagyfeszültségű készülékek szervizelésének hazai és nemzetközi piacán. A vállalat továbbá a 2022-ben kifejlesztett, Ganz Intelligent Solutions nevet viselő állapotfigyelő rendszere révén az energetikai szektor digitalizációs törekvéseihez, zöld fordulatához és fenntartható működéséhez is a piacvezető szereplők egyikeként járul hozzá.

Ganz – A transzformátor- és villamos forgógépgyártás bölcsője

 A Ganz vállalat Elektrotechnikai osztályát 1878-ban alapították a Ganz Ábrahám által 1885-ben megnyitott budapesti öntödében. A magas minőségű és egyedülálló termékek gyártása révén a Mechwart András és Zipernowszky Károly, majd a későbbiekben Bláthy Ottó által vezetett Ganz Elektrotechnikai osztály pedig gyors ütemben vált a közép-európai villamosság egyik bölcsőjévé és mozgatórugójává a 19. században.

 Megalapítását követően a Ganz elsőként ív- és izzólámpákat, valamint egyenáramú dinamókat és öngerjesztésű, váltakozó áramú generátorokat gyártott, hozzájárulva az elektromosság elterjedéséhez egész Európában, a párizsi és bécsi világkiállításoktól kezdve a budapesti és bécsi operaházakon át a római közvilágításig. A Ganz mérnökei 1884-ben szabadalmaztatták, majd 1885-ben le is gyártották a mára a villamossági rendszer alapjává váló, a villamosenergia-elosztására és az energia átvitelére alkalmas zárt vasmagos transzformátort. Az ezt követő évtizedekben folytatott kutatás-fejlesztési tevékenysége nyomán a vállalat többek között olyan villamossági rendszereket gyártott le, mint a három fázisú indukciós motor, a hidro- és turbogenerátor vagy a fázisváltós aszinkron hajtómotoros villanymozdony.

A 20. század elejére a Ganz amellett, hogy legyártotta a tízezredik transzformátorát, amelynek teljesítménye elérte a több száz kVA-t, termékei révén Európa-szerte, így Magyarország mellett többek között Olaszországban, Horvátországban és Ausztriában is hozzájárult a különböző gyárak, erőművek létesítéséhez és működéséhez. Ezzel párhuzamosan a vállalat termékei és fejlesztései az országos vasúti és a budapesti tömegközlekedés elterjedését is elősegítették.

A 21. század első éveiben pedig a Ganz volt az a vállalat, amely legyártotta a világ első, észterrel töltött 123 kV-os transzformátorát. A CG Electric Systems Hungary Zrt. tulajdonlása alatt a vállalat olyan nagy projekteket teljesített sikerrel, mint az indiai megrendelésre gyártott 14 darab, 765 kV névleges feszültségű, 500 MVA névleges teljesítményű transzformátor, vagy a Ganz-gyár eddigi legnagyobb átmenő teljesítményű transzformátora, amelyet norvég megrendelésre készítettek, és amelynek névleges átmenő teljesítménye 1000 MVA.

Egy új korszak küszöbén: az innováció és az intelligens megoldások hajnala

 A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. technológiai értelemben, szaktudásban, felkészültségben és tapasztalatban tehát annak a Ganz-vállalatnak az utódja, amelyet Ganz Ábrahám alapított 1844-ben Budapesten. A Ganz technológiai értelemben vett utódjaként működő társaság 15 év után, 2020-ban került ismét 100 százalékban magyar tulajdonba, miután a korábbi, indiai tulajdonban lévő CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult. A reorganizáció óta eltelt közel három évben a vállalat működése és gyártási folyamata stabilizálódott, ennek köszönhetően mára, több mint 350 munkavállalóval ismét elismert szereplőként van jelen ez energetika szektorában, miközben árbevétele 2023 első félévében elérte a 35,4 millió eurót (azaz nagyjából 13,2 milliárd forintot).

 Az elmúlt években a Ganz mindhárom – transzformátor, forgógép és szerviz – üzletága a hazai és nemzetközi piacokon, valamint az energiaszektor digitalizációs törekvéseit tekintve is jól teljesített, hiszen a vállalat mára nemcsak a magyar, hanem a külföldi zöldenergia-fordulat erősítéséhez is hozzájárul, illetve rendszeresen végez hosszú távú szerviztevékenységet a partnerei számára itthon és külföldön. Az erőteljes exporttevékenységének köszönhetően a nehézgépgyártó vállalat termékeit, a transzformátorokat, motorokat és generátorokat pedig ma már Írországtól Romániáig, Európa legtöbb országában, illetve a közel-keleti országokban is használják.

 A Ganz az elmúlt időszakban a kutatásfejlesztési tevékenységére is nagy hangsúlyt fektetett, amelynek keretében a vállalat sikerrel ötvözte a történelmi hagyományokat és a digitalizációban rejlő innovációt. Ennek eredményeként 2022 őszén mutatta be hivatalosan a Ganz Intelligent Solutions nevet viselő, a transzformátorok állapotának figyelésére alkalmas intelligens rendszerét, amelyet az idei évben, a legnagyobb piaci szereplők mellett elsőként a villamos forgógépekre is kiterjesztett, ezáltal már nemcsak gyártója, hanem szolgáltatója is a transzformátor- és forgógép-piacnak.