Újra gyártásban a Lada Largus

Largus
Az AvtoVAZ augusztusban újraindítja a Lada Largus személy- és kisáruszállító változatainak gyártását. A tervezettnél egy hónappal korábban gördültek le a vállalat szerelőszalagjáról a család első gépjárművei – jelentette az AvtoVAZ sajtószolgálata.

2023 augusztusában a tervek szerint 650 Lada Largus személygépkocsit fognak gyártani különböző változatokban, köztük a Lada e-Largus elektromos járművek előszériás példányait, amelyeket az év végétől kezdve szerelnek össze az izsevszki gyártóüzemben. A tervek szerint Togliattiban többféle karosszéria is készül, amelyeket később Izsevszkben használnak fel. Az AvtoVAZ korábban úgy döntött, hogy a teljes Lada Largus család gyártását a Lada Izhevsk vállalathoz helyezi át. Az áthelyezési projekt a tervek szerint 2024 második negyedévében fejeződik be. A Largus család gyártása 2012-ben kezdődött meg az orosz autógyártónál.

elargus2

Az autó a Dacia Logan MCV átalakított változata. Miután a Renault-Nissan konszern tavaly elhagyta az Ukrajnát lerohanó Oroszországot, a Largus gyártását felfüggesztették alkatrész-ellátási problémák miatt. 2022 júliusában már csak 1800 járművet szereltek össze Togliattiban. A kereslet azonban nagy az olcsó és strababíró jármű iránt, májusban arról számolt be a média, hogy a kereskedőknél gyakorlatilag nem maradtak kombi (személyszállító) és furgon (áruszállító) Lada Largusok. A 2023-as év első hét hónapjában Oroszországban 719 kombit (-92,9 százalék) és 518 furgont (-88 százalék) adtak el – jelentette az orosz Autostat.