Romlott az üzleti hangulat

Bosch
Augusztusban a vártnál jobban gyengült az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátások és az aktuális helyzet megítélése is romlott a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) azt közölte, hogy a németországi üzleti hangulatindex tavaly október óta a legalacsonyabb szintre, 85,7 pontra süllyedt a júliusi 87,4 pontról. A mutató augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban gyengült, rosszabb lett az elemzői várakozások 86,7 pontos átlagánál.    Az index összetevői közül a kilátások megítélése a becsült 83,8 pontnál gyengébb, 82,6 lett augusztusban a júliusi 83,6 pontot követően. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 2020 augusztus óta a leggyengébb, 89 pont lett a júliusi 91,4 pont után, rosszabb a várt 90 pontnál.

A feldolgozóiparban romlott az üzleti hangulatindex, a mutató 2020 októbere óta először csúszott negatív tartományba. A várakozások borúlátóak, a cégek egyre kevesebb új megrendelésre panaszkodtak.    A szolgáltatási szektorban is érezhetően romlott az üzleti környezet. A szolgáltatók lényegesen kevésbé voltak elégedettek a jelenlegi üzleti helyzettel, mint júliusban és további romlásra számítanak.    A kiskereskedelemben is esett az index. A kereskedők júliushoz képest sokkal gyengébbnek értékelték aktuális helyzetüket és borúlátóbbak a kilátások tekintetében is.