Hatalmas árbevételt ért el a Rába

Rába
A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei év első fél évében 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, amely az elmúlt húsz év legmagasabb féléves árbevételét jelenti – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a győri járműgyártó vállalat.

A tájékoztatás szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva az árbevétel-növekedés 33,4 százalékos. A második negyedévben 17,6 százalékkal 19,7 milliárd forintra nőtt az árbevétel, ami szintén húsz éves rekord, hasonlóan az első negyedévhez.    A csoport adózott eredménye az idei első fél évben 2,4 milliárd forint nyereség volt, míg tavaly 252 millió forint veszteséget realizáltak. A második negyedévben az adózott eredmény 1,4 milliárd forint lett, ami 344 százalékkal magasabb 2022 második negyedévéhez képest.

Az ebitda (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) az első félévben 55,4 százalékkal növekedve 3 milliárd forint lett. A második negyedében pedig 1,9 milliárd forint, 4,3 százalékkal több, mint 2022 második negyedévében.    A vállalat üzemi eredménye az első fél évben 141,3 százalékkal nőtt 2022 első félévéhez képest, elérve az 1,8 milliárd forintot. A második negyedévben az üzemi eredmény 5,4 százalékkal 1,3 milliárd forintra nőtt.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág.    A Rába Futómű Kft. az első fél évben 26,7 milliárd forint árbevételt ért el, 33,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Üzemi eredménye 442 millió forint lett, míg tavaly ugyanebben az időszakban 79 millió forint veszteséget könyveltek.    A Rába Járműalkatrész Kft. az idei első hat hónapban a tavalyinál hat százalékkal kisebb, 9,1 milliárd forint árbevételt ért el. Üzemi eredménye 169 millió forinttal növekedve 545 millió forint lett.    A Rába Jármű Kft. 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, 80,7 százalékkal többet 2022 első hat hónapjához képest. Üzemi eredménye 112 millió forinttal 169 millió forintra nőtt.    A Rekard Kft. a tavalyi év harmadik negyedévétől tartozik a Rába csoport portfóliójába. Az idei év első hat hónapjában 3,1 milliárd forint árbevételt ért el, üzemi eredménye pedig 328 millió forint lett.