Befékezett az autóipar

Mercedes
Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

A német feldolgozóipari termelés júniusban az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 1,5 százalékkal csökkent, nagyobb mértékben a várt 0,5 százalékos csökkenésnél. Májusban 0,1 százalékkal csökkent havi bázison a német ipari termelés.    Az egy évvel korábbitól naptári kiigazítással 1,7 százalékkal maradt el júniusban a feldolgozóipari termelés Németországban. Májusban megegyezett az egy évvel korábbival.    Az április-júniusi három hónap feldolgozóipari termelése 1,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző három hónap ipari termelésénél.

A feldolgozóiparon belül az egyes ágazatok teljesítménye nagy eltérést mutatott: Az autóipar erős fékezőerőt fejtett ki az összteljesítményre, szezonális és naptári kiigazítással 3,5 százalékkal csökkent a termelése az előző havihoz képest. A csökkenés azonban jórészt bázishatásnak tulajdonítható, mivel májusban 5,8 százalékos volt a havi növekedés.

Az építőipar 2,8 százalékos havi termeléscsökkenéssel szintén rontott az összteljesítményen. A gyógyszeripar termelése azonban 7,9 százalékkal emelkedett, de itt is bázishatásnak köszönhető a kiugró teljesítmény, mivel májusban 13,3 százalékos volt a havi csökkenés.    Energia és építőipari termelés nélkül az ipari termelés naptári és szezonális kiigazítással 1,3 százalékkal csökkent júniusban a májusihoz képest és 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az energiaintenzív ágazatok termelése júniusban naptári és szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal emelkedett a májusihoz képest, az egy évvel korábbitól viszont 12,2 százalékkal maradt el.