Pirolízist alkalmaz az Audi Hungaria

priolízis Audi
Újabb technológia a gumiabroncs hulladék hasznosítására: az Audi Hungaria Zrt. és a New Energy Kft. együttműködésének eredményeként ezentúl a győri vállalat telephelyén keletkező gumiabroncs hulladékot kémiailag hasznosítják, mely által elkerülhető a mikroműanyagok és a belőlük kioldódó káros anyagok természetbe kerülése a hasznosítás során.

Az ehhez alkalmazott eljárás a pirolízis, mely során a gumiabroncs-hulladékot kémiai hasznosítással olajjá alakítják. A keletkezett olajat petrolkémiai vállalatok új műanyagok előállításához, míg a keletkező technikai kormot a gumiabroncsgyártás során használják fel. A pirolízis során keletkező gázokat a folyamathoz szükséges magas hőmérséklet előállításához használják.

– Vállalatunk számára kiemelten fontos a környezetbarát technológiák alkalmazása nem csupán a gyártásban, hanem termékeink teljes élettartama alatt, így a vállalatunknál keletkező hulladékaink hulladékkezelő partnereinknél történő hasznosítása esetében is. Számos fenntarthatósági intézkedést vezettünk be három évtizedes fennállásunk alatt. A márkacsoporton és az Audi Hungarián belül a Mission:Zero környezetvédelmi programunk foglalja magában ezeket az intézkedéseket. Az erőforráshatékony megoldások alkalmazása egy meghatározó pillére ezen törekvéseinknek, mely például a három éve indult Aluminium Closed Loop projektünkkel valósul meg, amellyel zárt körforgásba vezettük a termelés során keletkezett alumínium hulladék egy részét. Szakembereink és partnereink folyamatosan keresik a további módokat erőforrás-felhasználásunk és ezáltal ökológiai lábnyomunk csökkentésére – mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Az Audi Hungaria és a New Energy Kft. együttműködésének eredményeként a pirolízis termékeivel fosszilis alapanyagforrások válthatók ki, mely hozzájárul a fenntartható és erőforráshatékony gyártási folyamatok megvalósításához. Az Audi Hungaria nagyra értékeli ezt a sikeres együttműködést partnereivel, és jelenleg vizsgálja a gyártásból származó műanyag hulladékáramok kémiai újrahasznosításának további lehetőségeit. Az Audi Hungaria és a New Energy együttműködését és a kutatást a DBH Investment koordinálta és irányította. A program hulladékgazdálkodási részét a Büchl Hungaria támogatta.

Az Audi Hungaria 2020 óta mérlegében CO2-semlegesen tevékenykedik. A vállalat 2015 óta használ geotermikus hőenergiát, melynek köszönhetően éves szinten mintegy 21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg. Ezen felül energiaellátásának egy további részét a vállalat területén található, Európa legnagyobb tetőre épített, összesen 160 ezer négyzetméteres napelemparkja biztosítja. A vállalat a keletkezett hulladék szinte 100 százalékát hasznosítja.

A New Energy egy innovatív technológiai vállalat, amely a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó megoldások fejlesztésére és forgalmazására szakosodott, és több mint másfél évtizedes működési tapasztalattal rendelkezik pirolízisüzem működtetésében. A New Energy fő küldetése, hogy a korábban kezelhetetlen polimer alapú hulladékáramokból a petrolkémiai ipar számára hasznos nyersanyagokat állítson elő, és így gazdaságilag hatékony módon kezelje a természeti erőforrások nem fenntartható kitermelését. A vállalat kifejlesztett és kereskedelmi forgalomba hozott egy olyan technológia sort, amely képes a hulladék gumiabroncsokat értékes másodlagos nyersanyagokká alakítani, hogy támogassa partnerei és ügyfelei körforgásos gazdasági stratégiáit.