Nehézfiúkat jelölt a Ford

Ford Bronco
A Ford Magyarország két izgalmas, többcélú járművet jelölt a Magyar Év Autója 2024 díjra. A sivatagi versenyzésre és teherhordásra is alkalmas Ranger Raptor a kishaszonjárművek kategóriában indul, a vadonatúj Bronco pedig a szabadidő-autók között próbál szerencsét.

A Ford Bronco szigorúan korlátozott darabszámban jelenik meg a kontinens márkakereskedéseiben, viszont azonnal két változatban is kapható lesz: az egyik a kőkemény Outer Banks modell, a másik pedig az extrém terepképességű Badlands kivitel, és mindkettőt a 2,7 literes Ford EcoBoost V6-os blokk hajtja 335 lóerő teljesítménnyel és 563 Nm forgatónyomatékkal. Az autó bármilyen terepet legyűrő jellegét fejlett hajtáslánc-technológiák biztosítják, többek közt a normál és felező áttétellel is működő négykerékhajtás, a terep tempomat és az akár hétféle választható üzemmód.

raptor11

A sivatagi tájak leigázására, a hegységek meghódítására és a mindennapos autózásra egyaránt kiválóan alkalmas, második generációs Ford Ranger Raptor magasra teszi a lécet az off-road teljesítmény terén. A Ford Performance által kifejlesztett új generációs Ranger Raptor a vadonatúj Ford Ranger nagy teljesítményű változata. Intelligens vezérlő technológiáival és új generációs, jóval keményebb szerkezetével a Ranger Raptor a nyers erő és a mechanikai-technikai precizitás izgalmas ötvözetét kínálja. A teljesítményrajongók számára a legfontosabb újdonság alighanem a kettős turbótöltésű, 3,0 literes V6-os EcoBoost benzinmotor, amit a Ford Performance szakemberei úgy hangoltak, hogy 292 lóerő teljesítményt és 491 Nm forgatónyomatékot adjon le.

Év Magyar Autója díjak

Július 31-ig nevezhetik a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2024 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2024 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.