Elkészült a kétmilliomodik győri Audi

A 30 éves Audi Hungaria újabb jelentős mérföldkövet ért el: július 20-án legördült a kétmilliomodik autó a vállalat gyártósoráról. A jubileumi autó egy karátbézs színű – Év Magyar Autója 2024 díjra jelölt – Audi RS Q3 Sportback, amely hamarosan útnak indul Németországba első tulajdonosához. A 400 lóerős autó 2,5-literes TFSI motorja, mely sorozatban kilencszer nyerte el a neves „Az Év Nemzetközi Motorja” díjat, szintén az Audi Hungariánál készült.

„Vállalatunk idén a 30 éves jubileuma mellett a járműgyártás 25 éves évfordulóját is ünnepli, így külön öröm számunkra, hogy ebben az évben sikerült elérnünk ezt a fontos mérföldkövet. Az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatunkra építve készülünk a járműgyártásunk új fejezetére, amelyben az Audi mellett új márkánk, a Cupra, valamint az elektromobilitás játssza a főszerepet”, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Az Audi Hungariánál 1998-ban indult a járműgyártás, az Audi TT Coupé modellek sorozatgyártásával, majd egy évvel később megkezdődött az Audi TT Roadster modellek gyártása is. Kezdetben a lakkozott karosszériák Ingolstadtból érkeztek Győrbe, majd a győri munkatársak szerelték össze a kész autókat. 2013-ban az új járműgyár megnyitásával egy új korszak kezdődött a járműgyártásban, hiszen az Audi Hungaria ekkor a teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyárrá vált – présüzemmel, karosszériagyárral, lakkozóval és szereldével, valamint a hozzá kapcsolódó minőségbiztosítási tevékenységekkel.

„Az Audi Q3 modellek sorozatgyártása 2018-ban indult vállalatunknál, amely nagy ugrást jelentett számunkra, hiszen ez volt az első győri SUV modell, amely darabszámban is jóval felülmúlta az addigi TT-gyártást. Az elmúlt évben több mint 171 ezer autót gyártottunk, soha ennyi autó nem készült korábban vállalatunknál egy év alatt. Rugalmasságunk és felkészültségünk újabb bizonyítéka, hogy új modellünk, a Cupra Terramar gyártására már befejeződtek az előkészületek. A jövőben ez a modell biztosítja számunkra a magas termelési színvonalat és új szintre emeli járműgyártásunkat” – mondta Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az Audi Q3 modellsorozat 2019-ben egészült ki az Audi Q3 Sportback, később az Audi RS Q3 és az Audi RS Q3 Sportback modellekkel. Az e-transzformáció fontos mérföldköveként 2019-ben Magyarországon elsőként készült elektromos hajtásláncú autó, az MHEV-technológiájú Q3 és Q3 Sportback az Audi Hungariánál, amelyet 2020-ban a Q3 és Q3 Sportback plug-in hibrid hajtásláncú változatának sorozatgyártása követett. A vállalatnál 2024-ben indul a Cupra Terramar sorozatgyártása, amellyel az Audi Hungaria lesz az Audi konszern első gyártótelephelye, ahol az Audi mellett más márka modellje is készül.