Áremelést terveznek a német autógyártók

A német járműipari vállalatok a korábbinál lényegesen kedvezőbbnek értékelték júniusban aktuális üzleti helyzetüket a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.

Az intézet honlapján publikált összefoglaló alapján a német autógyártók üzleti helyzete júniusban jelentősen javult. Az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke 37,5 pontra emelkedett a májusi 28,4 pont után.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) júniusra vonatkozó adatai szerint azonban az ágazat vállalatainak üzleti várakozásai nagy mértékben romlottak, az indikátor mínusz 56,9 pontra csökkent az előző havi mínusz 10,3 pontot követően, miután idén áprilisig pozitív tartományban volt.    A várakozások mutatója zsinórban ötödik hónapja csökkent júniusban. Legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt gyengébb az indikátor, amikor mínusz 67,8 pontra esett.

Ennek ellenére a német autógyártók ismét áremelést terveznek. A német autógyártók körében nagyfokú bizonytalanság uralkodik; az áremelések elsősorban a prémiumszegmenst és az elektromos járműveket érinthetik Oliver Falck, az ifo vezető szakértőjének nyilatkozata szerint.

A német autóipari beszállítók hangulatát tükröző mutató 41,3 pontról 32,6 pontra csökkent. A német autóipari beszállítókat negatívan érinti a külföldi kereslet hiánya – tette hozzá Oliver Falck. Az autóipari beszállító vállalatok üzleti várakozásai is romlottak, az indikátor mínusz 32,1 pontra csökkent a májusi mínusz 20,3 pontról.