A ZKW és a Rehau intelligens járműorrészt fejleszt

ZKW
A két nagy autóipari beszállító, a ZKW Group és a Magyarországon is tevékeny Rehau a jövőben együtt fog dolgozni: a cél a fény, a szenzortechnika és az elektronika kombinálása a járműforrészben. Mi is ez pontosan, és milyen előnyt jelenthet az autóipar számára?

A ZKW, az autóipari világítási rendszerek egyik specialistája és a Rehau Automotive műanyagspecialista autóipari beszállító közösen kívánják előmozdítani a modern világítási rendszerek integrálását a járműfrontokba. A cél az intelligens járműfrontok és a jövő lehetséges szériatermékeinek kifejlesztése. Ennek érdekében a két beszállító együtt dolgozik koncepciókon és előzetes fejlesztési projekteken.

ZKW_33

A jármű elejének nagy területe áttervezhető, mivel az elektromos járművekben a hűtőradiátor funkció megszűnik. A korábban külön-külön kifejlesztett és beszerelt alkatrészek intelligens módon egy teljes rendszerré olvadnak össze. Az inteligens járműfrontot fény-, logo-, szenzor- és fűtőelemekkel bővítik, így válik intelligens dizájn objektummá. Emellett a jármű elejének a legmagasabb biztonsági követelményeknek is meg kell felelnie. Az együttműködés keretében áprilisban megkezdődött az integrált járműfront fejlesztése.

 

A ZKW csoport innovatív világítási és elektronikai rendszerekre specializálódott. Rendszerszállítóként a ZKW az autóipar partnere az egész világon. A csoport gyártási technológiák, komplex prémium világítási rendszerek és elektronikai modulok fejlesztője és gyártója az autógyártók számára. A komplett LED-rendszerek a vállalat vezető termékei közé tartoznak. A ZKW-csoportnak világszerte összesen tizenkét fejlesztési és gyártási telephelye van. A vállalatcsoport 2022-ben mintegy 1,36 milliárd euró összértékesítést ért el és mintegy 10 ezer embert foglalkoztatott.

zkw-beleuchtung-kristall_6e931a3ff6c36858d847f3c78b43907e

Az Európai Szabadalmi Hivatalnál 2022-ben Alsó-Ausztriából benyújtott 224 bejelentés közül 61 az osztrák ZKW-csoporttól származik. Ezzel a wieselburgi székhelyű világítástechnikai rendszerek specialistája Ausztria legnagyobb tartományának szabadalmi éllovasa. A találmányokra szabadalmi bejelentéseket benyújtó osztrák vállalatok között a ZKW a harmadik helyen áll Európában. A formatervezés és a funkcionalitás állt az előtérben azoknál a fejlesztéseknél, amelyekre tavaly szabadalmat nyújtottak be. Ezek közé tartozik az első és hátsó lámpákhoz tartozó, kristályt mintázó, ugyanakkor rendkívül hatékony világítóelem.

A ZKW másik újítása egy olyan vezérelhető fóliákkal ellátott kijelző, amely képes piktogramok megjelenítésére, valamint nagyméretű megvilágításra is használható.