Amíg háborúk vannak, jól megy a cégnek

Rheinmetall
Újabb bevételi rekordot ér el a Rheinmetall 2023-ban a német védelmi ipari és technológiai vállalat vezérigazgatójának várakozása szerint.

Armin Papperger, a Magyarországon is tevékenykedő cég vezetője egy interjúban elmondta, hogy 20 és 30 százalék közötti árbevétel-növekedésre számítanak, ami azt jelenti, hogy “2023 újabb rekordév lesz” a több mint 130 éves vállalat történetében.    Egyedül a német szövetségi kormány védelmi beruházási programja révén nagyjából 10 milliárd euró bevételre tehetnek szert. A német hadsereg (Bundeswehr) fejlesztését szolgáló projektek nemcsak Puma páncélozott gyalogsági harcjárművek gyártásáról szólnak, egy sor egyéb megállapodást is aláírtak már – mondta a Armin Papperger a Focus című német hírmagazinnak.

Azzal kapcsolatban, hogy nemrég bejelentették egy ukrajnai harckocsigyár felépítésének tervét, elmondta: hosszú távú stratégia, hogy a Panther nevű új harckocsitípust a megrendelőkkel együttműködésben, “helyben” gyártsák. Ugyanakkor az is fontos, hogy “gyorsan segítsünk” – fogalmazott.    A Rheimetall az év végéig 2,5 milliárd euró értékű eszközzel és lőszerrel támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – tette hozzá. Kiemelte, hogy Ukrajnának “a jelenlegi állás szerint egymillió darab tüzérségi lőszerre és ezer új járműre van szüksége”.

A védelmi ipar egyik legnagyobb vállalatának vezetője a Focus interjúban úgy vélekedett, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja sokáig tarthat.    Meglehet, hogy a harcok időnként megszakadnak, és “taktikai, de akár geopolitikai okokból is” lesznek “lélegzetvételnyi szünetek”, azzal viszont már nem lehet számolni, hogy Oroszország kerül ki győztesen a háborúból – mondta a Rheinmetall vezérigazgatója.

A társaság bevétele a 2022-es pénzügyi évben 6,410 milliárd euró volt, 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A működési eredmény – kamat- és adófizetés nélküli eredmény (ebit) – 754 millió euró volt, ez 27 százalékos növekedés és rekord a vállalat történetében. A rendelésállomány pedig szintén minden korábbinál nagyobbra, 26,6 milliárd euróra emelkedett.

A világszerte több mint 25 ezer embert foglalkoztató vállalatcsoport Zalaegerszegen lánctalpas és kerekes járművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, Várpalotán pedig gyártóközpontot épít a magyar fegyveres erők lőszerellátására.