Járműipari szakképzési centrumot adtak át Debrecenben

szakképzés
Olyan szakképzésre van szükség, amely választ ad a gazdaság igényeire, ebben sikeres a debreceni régió – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Debrecenben.

Hankó a helyi szakképzési centrum járműipari képzőközpontjának átadásán ebből a szempontból is sikeresnek nevezte a szakképzési rendszer elmúlt években végrehajtott megújítását.    Egyre nő a szakképzést választók száma az országban, Debrecenben pedig csaknem megduplázódott a szakképzésben tanulók száma az elmúlt években – mondta.    Hozzátette: a képzésben a gyakorlat került a középpontba, amit a duális képzés egészít ki. A Debreceni Szakképzési Centrumnak (DSZC) kétszáz duális partnere van, nemzetközi cégek és magyar vállalatok – mutatott rá az államtitkár.

Hankó Balázs azt mondta, a sikerhez hozzátartozik a szakképzésben oktatók tavalyi 30, idei további 15 százalékos béremelése, valamint az együttműködés. Utóbbira, a város, az ipari szereplők, az egyetem és a szakképző intézetek együttműködésére Debrecen kiváló példa – fűzte hozzá.    Ugyancsak a siker garanciáinak nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, így a debreceni járműipari képzőközpontot, amely 250 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg.

A járműipari képzés kapcsán Hankó Balázs azt mondta, a Debrecenben autógyárat építő BMW száz fiatalnak kínált duális képzési lehetőséget, vagyis elmondható, hogy “németországi színvonalú szakképzési rendszere van Debrecennek”. Míg 2015-ben 7500 diák vett részt a szakképzésben Debrecenben, addig a számuk jelenleg meghaladja a 12 ezret.

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként négy tanműhelyt alakítottak ki a járműipari képzőközpontban: gépészeti alapozót, gépi forgácsoló műhelyt, gyártási folyamat szimulációs labort és mechanikai mérőlaborokat alakítottak ki a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai épületben.    Hozzátette: a DSZC öt gépészeti iskolájának mintegy háromezer tanulója használhatja a jövőben az új járműipari képzőközpontot.