Beindult az autópiac Amerikában

Amerikában
Az Egyesült Államokban 7,5 százalékkal nőttek az autóeladások az idei első negyedévben éves összevetésben – áll az autógyártók adatait összesítő listán. Néhány cég, így például a második legnagyobb amerikai gyártó Ford, valamint a Mercedes-Benz és a BMW még adós a számaival.

A március végével záródott idei első három hónapban az autógyártók összesen 3,59 millió autót adtak el az egy évvel korábbi 3,34 millió autóval szemben.    A General Motors eladásai 17,6 százalékkal nőttek, a Nissan értékesítése 17,3 százalékkal, a Hondáé 11,7 százalékkal, a Hyundaié 15,5 százalékkal, Kiáé 21,8 százalékkal, a Volkswagené pedig 4,4 százalékkal bővült. Eközben a Stellantis és a Toyota 9,1 százalék, illetve 8,8 százalék eladáscsökkenésről jelentett.

Az autóhitelek átlagos kamata 15 éves csúcsra, évi 7 százalékra nőtt a negyedévben, az átlagos havi törlesztőrészlet egy új autó esetében rekord magas, 730 dollár volt.

A csiphiány miatt tavaly az autógyártók nem tudták kielégíteni a keresletet, és mindössze 13,9 millió autót adtak el. Az Edmunds autóipari kutató intézet előrejelzése szerint idén 14,8 millió új autót értékesítenek az Egyesült Államokban.