Kellemetlen hír Németországból

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban decemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint. A csökkenés különösen a vegyiparban és az energiaintenzív ágazatokban volt nagymértékű. Az egész éves ipari termelés is elmarad az előző évitől.

Decemberben az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 3,1 százalékkal, 2022 márciusa óta a legnagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés a várt 0,7 százalékos csökkenés helyett és a 0,4 százalékos novemberi havi növekedés után.    A decemberi ipari termelés 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg novemberben 0,5 százalékos volt az éves elmaradás.    A decemberi adatokat is figyelembe véve az egész éves 2022-es ipari termelés az előzetes számítások szerint 0,6 százalékkal marad el a 2021-estől. A járványvédelmi korlátozások által nem érintett utolsó év, a 2019-es ipari termelésétől a 2022-es 5,0 százalékkal marad el.

A feldolgozóipari termelés decemberben szezonális és naptári kiigazítással 2,1 százalékkal csökkent a novemberihez képest és 2,2 százalékkal maradt el a tavaly decemberitől.

Az ipari termelésen belül a fogyasztási cikkek termelése 0,3 százalékkal nőtt decemberben az előző havihoz képest. A beruházási javak termelése nem változott, az alapanyagok és félkésztermékek gyártása 5,8 százalékkal csökkent. Az alapanyagok gyártásán belül a vegyipari alapanyagoké 11,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az energiatermelés 2,3 százalékkal csökkent decemberben, az építőipar termelése pedig 8,0 százalékkal az előző havihoz képest.    Az energiaintenzív feldolgozóipari termelés erőteljesen csökkent decemberben, 6,1 százalékkal a novemberihez képest és 19,6 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.