Amerikai harci helikoptereket vesz Norvégia

Seahawk
Norvégia 12 milliárd norvég korona (mintegy 413 milliárd forint) értékben hat új Seahawk típusú helikoptert vásárol a Sikorsky/Lockheed Martintól, hogy növelje a felügyelete alá tartozó nyílt vizek védelmét – közölte a norvég védelmi miniszter.

Az első szállítmány 2025 nyarára várható, ezt követően pedig 2027-ig bezárólag érkeznek a megvásárolt gépek az országba. A helikopterek alkalmazása “egyaránt erősíti az országos felügyeletet, a hadsereg felkészültségét és a jelenlétünket az északi térségekben” – mondta Björn Arild Gram.

A NATO-tag Norvégia kétmillió négyzetkilométeres nyílt vízi terület felügyeletéért felelős. Emellett a Skandináv-félsziget sarkvidéki részén körülbelül 200 kilométer hosszú közvetlen határa van Oroszországgal, az orosz hadsereg Északi Flottájának és nukleáris tengeralattjáróinak bázisa ráadásul a szintén sarkvidéki Kola-félszigetnél található. Oslo júniusban jelentette be, hogy üzemen kívül helyezi az NH90-es katonai helikopterflottáját, és visszatérítést követelt az Airbus helikopterekért felelős konzorciumától, amiért a járművek “vagy megbízhatatlanok voltak, vagy késve szállították le őket – ha egyáltalán megérkeztek”.

Norvégia Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt novemberben magasabb szintre emelte a hadsereg készültségét s több embert rendelt ki az operatív feladatok ellátására. Oslo emellett az Északi Áramlat gázvezetékek szeptemberi felrobbantása miatt katonai felügyeletet rendelt el az ország tengeri olaj- és gázkitermelő fúrótornyaihoz, s miután az Európai Unióba irányuló orosz földgázexport visszaesett, Norvégia lett Európa legnagyobb gázszállítója.