Mitől félnek a románok? Újabb 150 páncélost szereznek

Piranha 5
A román védelmi minisztérium (MAPN) újabb 150 Piranha 5 típusú nyolckerék-hajtású páncélozott csapatszállító jármű beszerzéséhez kérte a parlament hozzájárulását – tudatta a G4Media.ro hírportál.

A parlamentnek küldött átirat szerint az amerikai General Dynamics vállalat a román hadseregnek szánt járműveket Romániában gyártaná le, a Romarm védelmi ipari tröszttel korábban megkötött keretegyezménye alapján.    A beszerzés értékét a MAPN 674 millió euróra becsülte (közel 262 milliárd forint.) A 100 millió euró feletti közbeszerzésekhez a parlament jóváhagyása szükséges – emlékeztet a G4Media.

A Piranha 5-ös páncélosok romániai gyártásáról öt éve állapodott meg a MAPN az amerikai tulajdonban lévő European Land Systems-Mowag vállalattal. Az akkori szerződés 227 jármű beszerzéséről szólt, amelyek közül az első harmincat még a svájci székhelyű Mowag gyártotta, a többit pedig már a Bukaresti Gépgyárban állították össze.

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) 2017-ben hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indított, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

Románia 2017-ben vállalta, hogy a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít évente védelmi kiadásokra. Az ukrajnai háború kitörése után a CSAT úgy döntött, hogy Románia 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait.